Monday, December 27, 2010

Hanghert

Woorden 2010:

Aswolk
Eurocrisis
Schreeuwman
Bezemen
Stagehoer

Jubilani
Vuvuzela
Biermeisjes
Oranjepastoor
Balansbandje

Twitterpaniek
Ontwitteren
Twittermaagd
Twedding
Twitterbeleid

Spermatoerisme
Pedofielencirkels
Lustkapper
Peespas

Hittecalculator
Hittestress
Herfstonkenner
Plaknachten

Flitsformatie
ADHD kabinet
Gedoogkabinet/regering
Huilie huilie
Gedoogakkoord
Linkse hobbies

Wadenorca
Hanghert
Vinexjager

Daggeren
Bestuursobesitas
Stresstest
Flessengarderobe
Pizzakeeper
Gay alert
Scandinavisering van de samenleving
Wikileaks
Prutvis
Glamping
Boekanier

Snelheidsdeken
IJsnaaldje
Sneeuwschuiverrun
Wisselwarmers

Plopificatie/plopificering
Autochtone natuur
Ethisch hacker

Wietpas
Wietgeurkaart

Tuesday, December 21, 2010

Lost in the wild

Fraaie docu, in al zijn eenvoud boeiend: "Lost in the wild" (vorige week op tv). In drie delen ervaren we de belevenissen van een Engelsman die zich voor een periode van 3 maanden heeft laten droppen in de bossen van wild Canada.

Hij filmt daarbij zichzelf en de fraaie omgeving die, zo zou je zeggen, voor genoeg voedsel zou moeten zorgem om te overleven. Dat valt tegen. Waar zwemt al die smakelijke, wilde zalm ? Waar rennen die malse konijntjes ? Meestal als onze overlever gaat vissen is de vangst nihil, of bedraagt drie lullige visjes ter grootte van een reuzenguppie. En de konijnen mijden zijn valstrikken ook al.

Ja, hij had een paar keer een eland kunnen schieten en dan had hij voor maanden genoeg voedsel gehad. Maar dat is verboden bij de Canadese wet. En voor beren, waarvan we er geeneen zien tijdens de opnames (wel horen), zal hetzelfde gelden. Er wordt wel een paar keer een stekelvarken verorberd; en die smaakt uitstekend.

Al met al is het overleven in de wildernis niet makkelijk op die manier. Dat heeft tot gevolg dat de hoofdpersoon broodmager wordt en zijn harstslag flink afneemt. Uiteindelijk wordt de situatie kritiek en laat hij zich oppikken door een vliegtuig.

Schrijnend is ook de eenzaamheid van onze Robinson Crusoe. Na zo'n 40 dagen in het bos verlangt hij heftig naar menselijke contacten en is de lol er af, mede door de slechte voedselvoorziening.
In elk geval dapper dat hij het geprobeerd heeft. Ik denk wel dat ik in die situatie een eland had geschoten, om te overleven. En dat dan niet filmen uiteraard. Maar ok, dat is wel bedrog en dat is dan ook niet fair.

Tuesday, December 14, 2010

Veertig jaar homo-emancipatie

"Help ! Er zit een homo in de klas", is de naam van de docu die maandagavond door Human uitgezonden werd. Het zijn vrij schockerende opnamen, gemaakt in VMBO-klassen.
De COC geeft daarin voorlichting over homo's en lesbo's. De vijandigheid tegenover ze homosexuelen is behoorlijk groot. "Dood maken" is een veelgebruikte term die de leerlingen gebruiken.

De acceptatie is laag, vooral onder de allochtone leerlingen. Een aantal scholen wilde ook niet meewerken aan de docu, uit angst nieuwe aanmeldingen van allochtone scholieren mis te lopen. Bijzonder dapper overigens van de homo's en lesbo's van het COC om voorlichting te geven in dergelijke vijandige schoolklassen. Wie weet kunnen ze een paar kinderen op andere gedachten brengen.

En dit is dan wat 40 jaar homo-emancipatie ons opgeleverd heeft: veel haat. En homo's worden ook weer op straat in elkaar geslagen. Meestal door jeugd van Marrokaanse komaf, die zichzelf overigens maar al te snel gediscrimineerd voelen.

Tuesday, December 7, 2010

What's that ?

Nee, zo slecht smaakt die erwtensoep uit blik geeneens. Ik ben er in elk geval behoorlijk verslaafd aan. Er was een tijd dat ik het zelfs in de zomer at...
Zo verslaafd ben ik nu niet meer, maar in de winter eet ik het toch wel 1 maal per week. Onlangs was er een actie: Unox erwtensoep: 2 halen, 1 betalen. Ik sloeg er subiet 10 in.

Nu is het wel zo dat ik de bliksoep opleuk: ik voeg er taugee, sambal en extra worst aan toe. En ik eet het met witte rijst. Veel mensen verklaren me voor gek als ik vertel dat ik erwtensoep met sambal en rijst eet. Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Toch is het in "Indische kringen" gebruikelijk: rijst met soep. Dat kan dan ook kippensoep of tomatensoep zijn.

Ongetwijfeld is zelfgemaakte erwtensoep lekkerder, maar bliksoep is snel en makkelijk. Die keer dat ik zelf erwtensoep maakte werd het een groene, stijve drab, waarin de opscheplepel overeind bleef staan. De smaak was geeneens zo slecht moet ik zeggen. Maar een logee uit Nieuw Zeeland vroeg angstig "What's that...? " en sloot haar ogen in walging. Dat was de laatste keer dat ik zelf erwtensoep fabriceerde...

Wednesday, December 1, 2010

Wij ijsen

Helga van Leur, de weervrouw van RTL Nieuws, maakte het duidelijk voor ons domme kijkertjes. Met handgebaren wees ze op haar neus, oren en voorhoofd om ons te bezweren die "onderdelen" vanwege de koude goed in te pakken. En de gevoelstemperatuur werd uitgelegd aan de hand van een ingewikkelde tabel. U bent gewaarschuwd !

Zo vallen er elke winter doden door schaatsers die te snel de ijzers ombinden en op "natuurijs" door het ijs zakken.
Gek woord eigenlijk, "natuurijs". Is niet alle (buiten)ijs natuurlijk van aard, tenzij het kunstmatig is opgewekt ? Zo bezien is kunstijs dus blijkbaar de norm.

Ondertussen wordt er veel winterkost verkocht; drie maal zoveel als normaal. Ook de firma Unox doet goede zaken. Bij elke ijsmarathon is ze aanwezig. En om nou te zeggen dat die rookworst zo geweldig smaakt ? Mwwwhhhh...Zout is ie in elk geval wel.

Winnaars van de Friesche Elstedentocht, zoals Angenent, zijn uitgeloot voor een eventuele nieuwe ronde. Wonderbaarlijk. Naar mijn idee horen die winnaars altijd mee te doen. Ze hebben hun sporen verdiend en zouden een nieuwe Elstedentocht extra glans geven. Op mijn verontwaardige e-mail aan de vereniging de Friesche Elstedentocht heb ik nog geen reactie mogen ontvangen...

Thursday, November 25, 2010

Jongens tegen mannen

"Bijtende spelers scoren niet", las ik onlangs ergens. En zo is het. Beter dan aan de hand van het gedrag van de gefrusteerde Suarez kan de malaise binnen Ajax niet geillustreerd worden. Voeg er hier en daar een paar rode kaarten, een slechte trainer-assistent trainer verhouding en de stem van "El Salvador" (Cruijff) aan toe en de perfecte mix van wanhoop is gereed.

Gisteren beleefden we het voorlopige dieptepunt: Ajax-Real Madrid 0-4; de grootste internationale thuisnederlaag van Ajax ooit. Het was een spel van de jongens tegen de mannen. Enigszins te vergelijken met de WK finale Nederland-Spanje, waarin Oranje alleen lang stand kon houden door het maken van zware overtredingen (maar zelfs daar kwam Ajax niet aan toe).

Hoe nu verder ? Cruijff zal blijven provoceren en terecht. Maar zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen ? Nee. Zoals het nu is blijft hij de Onaantastbare, die in feite geen risico's loopt. Terend op de grote successen uit zijn verleden. Uiteindelijk is de kloof van Ajax met de Europese top onoverbrugbaar vanwege het grotere kapitaal in landen zoals Spanje, Engeland en Italie.

Maar wie weet staat er ooit weer een jonge Van Gaal op, met een derde gouden lichting als werktuig...

Monday, November 22, 2010

Nederland las

Ja, de actie "Nederland leest" (het geschenk aan de bibliotheekleden) loopt vandaag af, dus in zekere zin is deze post mosterd na de maaltijd.
Maakt niet uit, want dat kun je ook zeggen van de ontwerpwedstrijd voor het omslag van het boek "De grote zaal" van Jacoba van Velde. Als het boekje al lang en breed in de bibliotheken ligt wordt de prijswinnaar van de ontwerpwedstrijd voor het omslag bekend.

Jammer dat het geschenk zo lelijk uitgegeven wordt. Het ziet er altijd fantasieloos uit (rood witte blauwe letters met titel en auteur), terwijl er toch zoveel mogelijk is, zoals uit de aangedragen ontwerpen blijkt (En ook als je kijkt hoe het boek eerder is uitgegeven).

Neemt niet weg dat het een indrukwekkend boek is. De zielige en eenzame aftakeling van de hoofdpersoon in een bejaardenhuis in al zijn somberheid.
Het droevige is dat er in 50 jaar niet veel veranderd is in de ouderenopvang. Wel hebben de bejaarden een eigen kamer, in tegenstelling tot de "Grote Zaal" in de jaren '50. Maar veel aandacht en tijd is er nog steeds niet voor de bewoners. In dat opzicht is het boek van Jacoba van Velde (helaas) tijdloos.

Wednesday, November 17, 2010

Vervuiling

Mooi, die nieuwe puntentelling in de Formule 1 ? Het lijkt goed gewerkt te hebben dit seizoen, want het was behoorlijk spannend tot het eind aan toe. Uiteindelijk werd het Vettel en het is 'em gegund, het is een leuk kereltje dat hard kan racen. Hij is de jongste wereldkampioen ooit.

Toch...had het oude puntensysteem verschil gemaakt qua tussenstanden en eindstand ?
Nu krijgt de nummer een 25 punten, de nummer twee 18 en de nummer drie 15 punten. Voor dit seizoen was dit respectievelijk 10, 8, en 6 punten. Uireindelijk maakt het de nieuwe puntendeling niet veel uit. De top drie zat dicht bij elkaar, net als vorig jaar. Stimulerend is in elk geval zeker dat de nummers 9 en 10 van een race voor het eerst punten krijgen.

Voor de F 1-statistieken die ik bij hou heeft de puntendeling als nadelig gevolg dat er een vertekend beeld onstaat in de ranglijst allertijden van coureurs met de meeste behaalde punten.

Rijders als Senna en Prost, die in het verleden veel punten behaalden (een zege leverde vroeger zelfs maar 9 punten op) worden op de ranglijst snel gepasseerd door de nieuwe generatie rijders als Alonso, Raikkonen en Hamilton, terwijl ze dezelfde resulaten behaalden.

Eigenlijk zou ik die nieuwe puntentelling moeten omrekenen naar het oude systeem. Zo zou je een reeeler beeld krijgen. Aan de andere kant: die ca.735 punten van Alonso zijn wel echt behaald. Reken je alles om, dan kloppen de statistieken niet meer.

That's the paradox in which I'm caught...

Friday, November 12, 2010

Gouden glasbak

Bloemendaal heeft de "Gouden Glasbak 2010" gewonnen. Per hoofd van de bevolking werd in die gemeente het meeste glas ingezameld.
Hoe zou dat komen ? Zouden de Bloemendalers grote innemers zijn ? Eten ze daar voornamelijk potgroenten, of is het puur milieubewustzijn ? Het kan ook zijn dat er in Bloemendaal de meeste glasbakken per hoofd van de bevolking staan. Of de meeste glasbakken dichtbij huis.

Als ik glas wil inleveren moet ik eerst "het hoekje om". Bij de vuilcontainers dichtbij staat er geen (en ook geen plasticinzamelpunt). Een kleine drempel voor
mijn milieuvriendelijkgedrag derhalve.

Het is een vies klusje als je, zoals ik, het gebruikte glas niet eerst omspoelt. Na deponeren zit ik onder de mosterd, jam of sambal. Voorts resteert een stinkende vuilniszak.
Wat dat betreft is mijn inzameling van plastic een frisser gebeuren. Eerst alles in het plastic tasje proppen, en als die vol is mieter ik de tas met inhoud in de container. Maar elke keer zo'n tasje van de bieb meenemen (en dus niet hergebruiken) is in feite ook milieuonvriendelijk.

Maar goed, ik voldoe aan mijn burgerplicht. Maar als het zover komt dat ook vlees (waren) verpakkingen in bakken gedeponeerd dienen te worden haak ik af. Ik heb toch liever geen maden aan mijn vingers..

Monday, November 8, 2010

Rutte 1

Zou ik toch rechtser zijn dan ik dacht ? Een aantal voornemens van het nieuwe kabinet spreken me wel aan. Zoals daar zijn: max snelheid naar 130 km/u, afschaffen van de "bonnetjesquota" bij de politie en snijden in de ruime subsidies voor omroepen (daar zijn er te veel van, vind ik).

Minder leuk: minder huurtoeslag etc., en de verhoging van het btw-tarief voor de toegangsprijzen van toneelvoorstellingen. Minder leuk: minder geld voor ontwikkelingshulp. (maar komt dat geld wel goed terecht, vraag ik mij wel eens af). En op die "politiemissie" naar Afghanisatan zit ik ook iet te wachten.

In elk geval ademt het kabinet daadkracht uit en daar hou ik van. Rutte oogt en handelt vlot; een verademing na de stijve Balkenende.
Het is een interessant experiment, dit gedoogkabinet. Geef het daarom een kans.
Natuurlijk: alle jonggehuwden zijn gelukkig; later komt er vaak de sleet op. De tijd zal het leren.

Wednesday, November 3, 2010

24-NSB-1

Tegen alle beloften in heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bijna 100 kentekens afgegeven met daarin de letters NSB.
Voordat de nieuwe kentekenreeks met 3 letters in gebruik genomen zou worden werd ons verzekerd: dubieuze combinaties zijn niet mogelijk. Denk daarbij aan: LUL, KUT, NSB, PSV en VVD. Commentaar van de RDW nu: fout in het systeem. "NSB" is inmiddels teruggetrokken, maar wat volgt ?

Bij de Hema ondertussen heeft een kunstenares uit Enschede uitgeprobeerd welke foto's er wel of niet op een bij de Hema bestelde kaart geplaatst worden.
De foto van een man met erectie werd geaccepteerd, evenals een foto van een jongen van de Hitlerjugend die de nazi-groet bracht.
Een voor de islam beledigende tekst werd echter geweigerd. Dat dan weer wel...

Friday, October 29, 2010

Purple rain

Als puber was ik wild van de Engelse band Deep Purple. Met witte verf stond de bandnaam achter op mijn spijkerjas gekalkt en zanger Ian Gillan was mijn idool.

Wat ook fantastisch was op mijn 14e: alle groepsleden hadden lang haar ! Dat wilde ik ook graag, maar dat mocht niet van mijn moeder. Ik kwam niet verder dan een "afdakje" over de oren. Op bezoek bij mijn tante, in zondagse "prikkelkleren", moest ik eens in de zoveel tijd onder het mes.

Op mijn zolderkamer hing een poster uit de "Muziekparade" met de jongens van Deep Purple gefotografeerd op een kerkhof (met op de zichtbare grafsteen de naam van de overledene: Leyke). Een prachtfoto: mijn idolen, en uiteraard allen met lang haar.

Als ik af en toe de muziek van de groep draai waan ik me weer op dat zolderkamertje in Schoorl. Klotend met eenvoudige stereo-apparatuur draaide ik Deep Purple grijs. Wel bekruipt me nu het gevoel: "Het is toch wel erg seventies." Zelfvoldane muziek, met ieder z'n solootje, om de beurt, en het liefst zo lang mogelijk.

Gisteren zag ik de DVD "Deep Purple live in Kopenhagen 1973 and New York 1974."
Het eerste concert in zwart wit, het tweede in kleur (met teveel dansende fans in beeld). Wat altijd weer opvalt met oude live opnamen is hoe weinig er destijds aan belichting gedaan werd. Sowieso: aankleding was er helemaal niet. Gewoon 5 mannen op het podium die muziek maken. Veel tussendoor stemmen van de instrumenten bovendien.

Maar...het staat als een huis ! Deep Purple op zijn hoogtepunt.

Friday, October 22, 2010

Hitler's in the charts again

Een expositie in Berlijn over Hitler trekt veel bezoekers en heisa blijft uit.
De nadruk in het Duits Historisch Museum ligt dan ook meer op de wandaden van de Fuhrer, dan op zijn "zegeningen." Jammer, want zo is minder goed te begrijpen waarom het Duitse volk zo massaal voor hem viel. De expositie over de medeplichtigheid van de Wehrmacht aan de misdaden van het Derde Rijk, enkele jaren geleden, deed heel wat meer stof opwaaien.

Wel te bewonderen: veel vlaggen en bustes van Hitler. Verder gezellige bordspellen, zoals "Luchtaanval." Al met al dus weinig opzienbarend, deze expositie.
Toch zou ik ém graag willen bezoeken. In mijn leven heb ik zeggen en schrijven eenmaal een buste van Hitler gezien, en hier staan er (op de foto althans) zeven bij elkaar !

Weinig schokkend als de expositie mag zijn, het zou ondenkbaar zijn dat ie in Nederland zou plaats vinden. Een storm van protest zou uitbreken.
Toen de Koninklijke Bibliotheek onlangs bekend maakte de NSB-krant "Volk en Vaderland" on line te zetten was het CIDI de eerste die protesteerde.
Laat staan dat je een dergelijke tentoonstelling in, zeg, Amsterdam of Rotterdam zou kunnen inrichten.

Monday, October 18, 2010

Patatgeneratie 1 t/m 4

Toen Jong Oranje onlangs thuis verloor met 1-3 van Jong Oekraine ging coach Cor Pot behoorlijk tekeer over de mentaliteit van de jonge Nederlandse spelers. "Ze lopen rond in hun Louis Vuitton tasjes en denken het gemaakt te hebben. Maar als ze op deze manier denken de top te halen, kunnen ze nog wel eens hard op hun kont vallen."

En zo schaarde de bondscoach zich in een reeks van trainers die zich eerder negatief over hun jonge spelers uitlieten.
Leo Beenhakker had het over de "patatgeneratie", toen hij sprak over spelers als Witsche en Roy en verweet ze gebrek aan professionalisme. Han Berger, coach van Jong Oranje in 1999: "Jonge spelers worden te snel op een voetstuk geplaatst".

Aad de Mos zei begin jaren '80, als trainer van Ajax, dat je met spelers als Vanenburg, Rijkaard en Van Basten "de oorlog niet wint".
Enfin, we weten allemaal hoe ver deze spelers het later geschopt hebben...
Ruud Gullit verwonderde zich over de vrolijkheid van de spelers op de bank van de spelersbus na een nederlaag van het elftal.

Kortom: de patatgeneratier is van alle tijden. Gelukkig ontwikkelen de meesten zich als goede en professionele spelers, die veel prijzen pakken.
En uiteindelijk won Jong Oranje in Oekraine wel met 0-2. Maar, ok, dat was tekort voor het halen van het EK van 2011.

Wednesday, October 13, 2010

Derde en laatste citaat

"Wederom zag ik onder de zon, dat niet de snelsten de wedloop winnen, noch de sterksten de strijd...want tijd en toeval treffen hen allen."

Prediker

Saturday, October 9, 2010

Deskundologie

De belangrijkste maat voor de deskundologie zijn de klompen en de pet. Bij een deskundologisch onderzoek zijn de klompen nodig om te voelen wat je met je klompen aan kunt voelen, en de pet is nodig als maat om te kunnen voelen of het niet boven je pet gaat, om te kijken van onderuit de rand: kan ik deze situatie, dit embleem overzien.

De wetenschap, de officiele onderzoekers van allerlei problemen, gaan problematisch te werk, dat wil zeggen: zij strompelen van probleem naar probleem.
Een probleem is al een vergadering, een probleem is al het samenstellen van een rapport, een probleem is al het wachten op een rapport, en wat heb je dan nog, je hebt een beperkte dosis informatie van een beperkte vakgroep, van een beperkte vak- discipline.

De deskundologie tracht door deze discipline heen te breken naar de mens, de mens die zelf moet weten wat hij eet, de mens moet zelf weten wat hij ruikt, de mens moet zelf weten wat hij uberhaupt consumeert, de mens moet zelf doen.

Deskundologie is om het kort te zeggen een appel aan het zelfdoen, een appel aan het alles mag vandaag. Er zijn geen grenzen, de grenzen worden doorbroken, dat is deskundologie. De deskundologie zoekt simpele antwoorden.

Robert Jasper Grootveld

Monday, October 4, 2010

Verontwaardiging

"Met ergenis lees ik de dagelijkse recepten. De dames die deze voorschotelen mogen zeer gerenommeerd zijn, maar kunnen ze ook iets normaals koken met dingen die gewoon in de supermarkt te koop zijn ?
Maandenlang staan er exotische of mediterrane recepten in, met een hele lijst ingredienten die vaak ook prijzig zijn.
Wat zijn in vredesnaam verveine-bladeren en waar haal je feijoa's vandaan ? Kan het weer maakbaar en betaalbaar worden? "

Ingezonden brief in Trouw 2/10/10

Wednesday, September 29, 2010

Espressootje pakkken ?

Na de introductie van de E-reader slaat het echte boek terug. Binnenkort te gebruiken en bewonderen bij de American Book Center in Amsterdam: de Espresso Book Machine (EBM).

Dit gigantische apparaat maakt binnen 5 minuten van een digitaal bestand een compleet boek met omslag, gebonden en wel.Dit mede natuurlijk dank de digitalisering van tot voor kort nauwelijks bereikbare boeken uit grote biliotheken en archieven.

Veel van die bestanden zullen normaal gesproken niet als boek op de markt verschijnen, want de vraag ernaar is veel te klein. De EBM voorziet in een behoefte, ook voor kleinere taalgebieden. Voor uitgevers is het niet lucratief om meer obscure manuscripten in grote oplagen op de markt te brengen.

Ook kun je met het apparaat je eigen manuscripten omzetten in boekvorm. Bovendien komt elk gepubliceerd werk automatisch in "On Demand Books", waarmee het boek wereldwijd zelfs in beste boekwinkels verkrijgbaar zal zijn.

Wie weet worden de kasten in de bibliotheken dus juist weer voller in de toekomst !

Wednesday, September 22, 2010

Ga toch boeven vangen !

Onlangs sprak korpschef Stikvoort van het korps Holland Midden zich uit tegen de vele snelheidscontroles door de politie. In zijn ogen krijgt de politie er een slechte naam door. Steeds vaker horen de dienders uitspraken als "Ga toch boeven vangen".
Ik kan er nog aan toevoegen: verwerk meer aangtiften en los meer diefstallen op.

Alles is nuttiger dan het overdreven controleren op snelheid. Natuurlijk is het iedereen er over eens dat extreem te hard rijden gevaarlijk en daar mag gerust tegen opgetreden worden. Maar in de praktijk worden bestuurders aL beboet voor 6 km/u te hard.

Volgend jaar gaan de bekeuringen weer omhoog. Daar bovenop komt nog de 6 Euro "administratiekosten" van het CJIB. Werkelijk een gotspe: alsof die kosten niet betaald zouden kunnen worden uit de miljoenen die er per jaar bij de overheid aan boetes binnenstromen.

Inmiddels is het duidelijk dat de vele snelheidscontroles weinig met veiligheid op de weg te maken hebben, maar vooral dienen tot het vullen van de staatskas. Zoals je de accijns van een pakje sigaretten verhoogt, verhoog je net zo makkelijk de bekeuringen.

En net zoals de meeste mensen niet minder zullen roken door duurdere sigaretten, zo zullen de meeste bestuurders niet minder vaak te hard rijden door een hogere accept-giro van het CJIB.

Wednesday, September 15, 2010

Cinema cliche checklist

Filmcliches uit Hollywood:

Bellen:

Als je opneemt met de naam van iemand die je verwacht ("John"?), dan is die het nooit.

Niemand hoeft een nummer op te zoeken

Er staat altijd een telefoon naast het bed

Computers:

In een spannende film wordt heftig en gehaast getikt

Wie snel moet tikken heeft nooit de spatiebalk of muis nodig

Als de held naar het scherm staart, weerschijnen de letters op zijn gezicht

Actie:

Tijdens het gevecht vertrekt de held geen spier, maar bijt op zijn lip als een vrouw daarna de wonden dept

Als de film een politiebureau binnengaat wordt op de gang net een hoer of travestiet opgebracht

Een collega die een foto van zijn geliefde laat zien og opmerkt dat dit zijn laatste zaak is voor zijn pensioen, sterft.

Saturday, September 11, 2010

Ontkenning

Onlangs hoorde ik op Radio 1 een woord dat ik nog niet ken: "herfstontkenning".
Dus, ondanks dalende temperaturen en regen, vast blijven houden aan het idee dat het nog volop zomer is.

Dat wil zeggen: bij lagere temperaturen vooral de kachel niet aanzetten, op sandalen zonder sokken blijven lopen en geen handschoenen op de motor dragen.
De herfstontkenner wil en kan niet accepteren dat de zomer op zijn einde loopt. Na elke regenachtige dag komt er toch weer een zonnige dag ? En hup: dan kan de korte broek weer aan, ook al is het qua "gevoelstemperatuur" op het randje.

Immers: de herfst, die begint pas op 21 september. En tot die tijd is het dus zomer. Of het nu zo aanvoelt of niet.
Overigens bestaat ook het tegenovergestelde: de "herfstbekenner": die is te herkennen aan zijn handschoenen, sjaal en wintersokken, begin september. Schuchter omhoog kijkend of er geen regen gaat vallen, want dan kan hij de paraplu ontvouwen.

Monday, September 6, 2010

Na mij de zondvloed

Het is niet verwonderlijk dat het bewustzijn van overstromingsrisico's in ons land in Zeeland en Zuid-Holland het meest ontwikkeld is. Denk maar aan de watersnoodramp van 1953.

Dat is een van de conclusies van een rapport, samengesteld door kennisintituut Alterra in Wageningen. Van de meer dan 1000 ondervraagde Nederlanders zegt 87 % zich veilig te voelen ten opzichte van het water. In Noord-Holland, Limburg en de drie noordelijke provincies voelen de bewoners zich het veiligst.

Enhigszins vreemd, als je bedenkt dat delen van Limburg al eens overstroomd zijn door rivieren (in de jaren '90) en ook als je bedenkt dat grote delen van Noord-Holland onder de zeespiegel liggen.

Ik heb trouwens als ook geen angst voor overstromingen. Hoewel, als ik op de Hondsbossche Zeewiering een woeste zee bewonder me ook wel eens het gevoel bekruipt dat die dijk niet zo hoog is. Een beetje stormvloed en het water stroomt binnen, denk ik dan. Maar dat is nooit gebeurd, dus het zal wel meevallen.

Maar onderzoekster Mirjam de Groot van Alterra waarschuwt tegen dit soort vals optimisme. Dankzij onze wereldwijde expertise op het gebied van watermanagement wanen wij ons ten onrechte veilig. Deze hoogmoed wordt nog eens in de hand gewerkt door de overheden en en de waterbeheerders, aldus De Groot.

Maar...door de klimaatveranderingen zullen ook wij in de toekomst niet veilig meer zijn. Grote kans op de zondvloed dus. Ben ik even blij dat ik op 2 hoog woon !

Monday, August 30, 2010

Mars attacks ?

Onlangs werd er weer een nieuw planetenstelsel ontdekt. Het is het grootste na ons eigen zonnestelsel, telt maar liefst zeven planeten en ligt 127 lichtjaren van ons verwijderd. Leven aldaar is onwaarschijnlijk.

Velen blijven hopen op leven buiten Aarde, maar tevergeefs tot nu toe. Toch worden er al tientallen jaren "UFO's" gesignaleerd. Maar tot echt contact is het nooit gekomen.

Mocht het wel zo ver komen dan is het beter dat de mensheid geen kik geeft, aldus de Engelse astrofysicus Stephen Hawking. Een beschaving die in staat is met ons te communiceren zal technologisch verder gevorderd zijn dan wij en zal waarschijnlijk alleen de Aarde willen plunderen, zo redeneert hij. En daarom luidt zijn devies: zeker geen boodschappen het heelal insturen.

Anderen noemen dat onzin. De Aarde zendt immers al jaren onbedoeld allerlei boodschappen de ruimte in, in de vorm van radio -en tv-uitzendingen. Zodoende zal ons bestaan toch al lang bij de Aliens bekend zijn.

In elk geval hoop ik de dag mee te maken dat we werkelijk een ontmoeting met Aliens zullen hebben. Komen de vele SF verhalen - en films werkelijk tot leven. Al is het niet te hopen dat het een "Mars attacks" scenario zal worden, maar liever een "ET"-gebeuren.

Hoewel ? Dat is wel erg zoetsappig. Wellicht toch liever "Star Wars" dan, waarin wij de "Rebels" zijn die tegen de "Confederatie" vechten om onze vrijheid en culturele schatten te behouden.

Monday, August 23, 2010

Zeg niet dat je het niet wist !

Nee, tegen idioten die zo maar beginnen te schieten tijdens feesten kun je weinig beginnen, maar voor de rest is het aangeraden je goed aan de adviezen van de diverse instanties/overheden te houden.

Onlangs in HP een inventarisatie:

Waterschade na de vakantie: voor vertrek de dakgoten schoonmaken !

Pas op voor ontsnapte slangen !

Op de stranden kan zich de bastaardsatijnrups bevinden. Contact met de brandharen van het beestje kan leiden tot huidirritatie !

Waarschuw je kinderen voor overmatig alcoholgebruik wanneer zij op vakantie zijn !

Pas op voor waterslakjes op het strand van op het strand in Zeewolde: jeuk !

Slechte staat provinciale wegen in Frankrijk !

Pluisjes van populieren: is brandgevaar !

Chaos in de Amsterdamse fietstaxiwereld deze zomer wegens vrijgeven markt !

Falende koelnstallaties in de supermarkten !

Eikenprocessierups rukt op !

Senioren dienen de zon te mijden en veel water te drinekn !

Geen biobrandstof in Frankrijk tanken. Effect daarvan namelijk onvoldoende onderzocht !

Monday, August 16, 2010

London

Ben net terug uit Londen en ik vond het een geweldige ervaring. Was er voor het laatst in 1980 en sindsdien is er qua architectuur wel het nodige veranderd.

Vooral langs de Thames wisselen klassieke bouwwerken en modernbistische hoogstandjes elkaar af. Inponerend is ook de Southbank, bij het "Millenium reuzewnrad" (waarje in 40 minuten een rondje maakt), met een "splendid view" over Londen. Aan die kade is ook het Britse Filinstituut gelegen, waar je o.a. via pc's gratis volledige films en fragmenten kunt bekijken.

En wat een prachtig systeem, die Underground; vervoert je vlekkeloos door heel "Groot Londen". Kemerkend is de warme "zuigwind" die er waait. De frequentie van de arriverende treinen ligt hoog. Langer dan een paar minuten hoef je nooit te wachten. Wat stelt het (toekomstige) metronet in Amsterdan dan voor qua omvang, vraag ik me dan af.

En hoewel de Engelse keuken verrijkt is met de invloeden van andere culturen (vooral de Aziatische) zijn mijn ervaringen met het "echte Engelse eten" niet positief. Zwaar gepaneerde/gefrituurde kippepoot, rauwe hamburger op droog brood en koude, smakeloze doperwten waren mijn deel. De Indiase gerechten echter smaakten des te beter.

Verder nog gezien: Imperial War Museum, National gallery, Royal Acadamy of Arts. En alle gratis toegankelijk. Maar voor het bekijken van een oud oorlogsschip dien je dan weer zo'n 13 pond op te hoesten.
Enfin: London is the place for me. En dan heb ik het nog geeneens gehad over alle theatervoorstellingen en popconcerten etc. die er gegeven worden en waren we niet aan toekwamen.

Frappant slot: de vlucht van Heathrow naar Schiphol bedraagt zo'n 45 minuten. Toen ik echter om 2300 uur op het NS-station stond moest ik tot 23.30 wachten op de trein naar Sloterdijk. Uiteindelijk duurde de reis naar Alkmaar zo'n 1,5 uur, inclusief stoptrein. Ruim twee maal zo lang als de vliegreis van Londen naar Amsterdam !

Voeg daarbij een gestolen fiets op het station en een wandeling naar huis door de stromende regen met zware tas en ik lag gebrokem om half twee in bed...
Maar: who cares ?

Tuesday, August 10, 2010

Vage taal weer

KRO Magazine-corrector en medewerker van het Genootschap Onze Taal Jaco de Kraker nam een een paar typerende uitspraken van de weermannen -en vrouwen onder de loep:


"Het wordt 21 graden op de Wadden en en 27 in Limburg."

Lekker losse uitspraak zoals weerkundigen die graag doen.
Naar de temperaturen in alle gebieden er tussen in is het gissen.

"Het wordt niet veel warmer dan een graad of 22."

Een haast heilige standaardopening en ook lekker vaag. En hoeveel warmer wordt het dan ?

Personificaties: depressies "proberen het land te bereiken" en "de zon weet wel een gaatje te vinden".

Open deuren: "tussen de buien door is het droog"

Overbodige woorden: "In het oosten DAAR schijnt de zon."
"In het weekend DAN wordt het droog."

Gevoelstaal: "Het wordt geen onaardig weer" en "juist een dag om lekker binnen te blijven - en neem anders vooral uw paraplu mee. "

Ook wordt er door de weerpresentatoren vaak een mening gegeven: "Een prachtige vorstperiode". "Het gaat helaas regenen."

Maar misschien hou ik wel helemaal niet van vorst en wel van regen.


Maar oke: gezellig klinkt het wel allemaal he ?

Saturday, July 31, 2010

En weer een slager minder

Heugelijk nieuws laatst in de krant: slagerij Van der Gragt sluit zijn deuren. Tevergeefs had hij de huuropzegging van zijn winkel in het pand van de Aldi bij de rechter aangevochten. Ik sprong een gat in de lucht.

Ik woon namelijk boven de Aldi, met alle ongemakken van dien af en toe. Zoals daar zijn: lossende vrachtwagens. Het irritantste is als die chauffeurs de koelmotor op het dak laten aanstaan, dat is een hels lawaai. Of "gewoon" de motor stationair laten draaien. Het is nergens goed voor: lawaai en verspilde brandstof.

Nu valt het met de vrachtauto's voor de Aldi wel mee: die zijn beschaafder (op een enkele uitzondering na). De bevoorraders van de slager echter bakken het bruiner: meestal staat de koelmotor lekker te brullen tijdens het lossen. Daarbij komt nog het geklets, zeg maar half geschreeuw, van de slager en zijn knechten met de chauffeurs. Met op het eind een hard "Doeiiiiiii !"

Van die slager, hoe aardig verder persoonlijk ook, ben ik nu dus verlost.
Wel is het zo dat de complete Aldi nu verbouwd wordt en dat betekent de hele dag boren, getimmer en gestamp. Laatst zelfs nog op zaterdag ! Maar goed, je moet er wat voor over hebben om van koelmotoren verlost te worden.

Friday, July 23, 2010

Geely en Nano

De Nano van de Indiase fabrikant Tata is de op een na goedkoopste auto ter wereld: de Nano kost omgerekend zo'n 1.950 Euro. En hij is nog viersdeurs ook. In India, waar de mensen niet zo veel verdienen, is het een groot succes.

Ook China produceert een aantal goedkope auto's, zoals de Geely (met vleugeldeuren (!), die nog 400 Euro goedkoper is dan de Nano. En hij is van metaal. Jawel ! De Nano bestaat grotendeels uit plastic.

Opvallend is natuurlijk het contrast met westerse auto's, die aan allerlei strenge veilighheids eisen dienen te voldoen. Fabrikanten als Volvo geven alleen daar al miljoenen per jaar aan uit.

Uiteraard komen die auto's uit het Verre Oosten hier niet op de markt, zoals ook de Chinese Landwind niet door de keuring kwam.
Veiligheid heeft niet de hoogste prioriteit in landen als India en China, dus dat komt mooi uit. Nu rijdt de bevolking massaal op brommers (liefst het hele gezin tegelijk + kippen), dus zijn deze auto's al een verbetering.

In Nederland land is het overigens met de "overdekte brommers" niet veel beter gesteld. Ook minimale bescherming van de inzittenden en dan wel de 60 km/u weg op, waar het snellere verkeer voorbij flitst.

Friday, July 16, 2010

Bromsnorren

Ja, wie kent hem niet: Bromsnor uit de serie Swiebertje. De altijd plichtsgetrouwe veldwachter van het dorp. Toen alles nog idyllisch was op het Nederlandse platteland en het tuig het nog niet voor het zeggen had. Denk ook aan "Ons dorp" van Wim Sonneveld.

Almost to good to be true ? Maar hij heeft wel echt bestaan: de veldwachter. Vaak getooid met een alleen een sabel en een rijwiel (weet niet of ze ook allemaal een snor droegen) was de veldwachter de enige in een dorp die de orde moest handhaven. Hij straalde gezag uit en was tevens de dienstknecht (maar ook de voetveeg) van de burgemeester. Vaak waren het oud militairen en ze moesten kunnen lezen en schrijven.

Kortom: een gezaghebbende baan met een bijpassend salaris, zou je verwachten. Toch valt dat tegen: vaak verdienden ze nog minder dan een landarbeider en velen gingen daardoor zelf over de schreef. Andere veldwachters raakten aan de drank. Toch niet zo idyllisch allemaal dus.

Albert L.Kort beschrijft het allemaal in zijn boek "Bromsnor in Zeeland. Een geschiedenis van de gemeenteveldwacht 1795-1943."
Het boek is volgens de schrijver illustratief voor alle veldwachters in Nederland, want ze werkten allen op het platteland en onder identieke omstandigheden.

Toch zou ik Bromsnor op het platte land graag terug zien. Al is het maar met het idee van "vroeger was alles beter". En het is ook echt zo, ik heb het gezien in Swiebertje.

Monday, July 12, 2010

In de goot ?

Zag vanmorgen een "beesie" in de goot liggen. Kan het symbolischer ?
Niets triesters dan de Oranje vlaggen, natgeregend, aan de huizen na een verloren finale van het Nederlands Elftal. En octopus Paul had het weer goed gezien,
en wordt nu in mootjes aangeboden in de "Metro". Terug naar de middeleeuwen: de brenger van het slechte nieuw wordt ter dood gebracht.

Maar zwaar rouwig ben ik, gek genoeg, niet. Jammer natuurlijk, de derde achtereenvolgende verloren wk finale van Oranje. Maar Spanje was duidelijk beter. En ja, als Robben die ballen erin gewerkt had...
Maar zo ging het niet en ik heb er vrede mee. We zijn net wat te zwak. Op wilskracht zijn we ver gekomen en dat is een pluspunt van Oranje en Van Marwijk. Bovendien: wat te denken van de 6 zeges op dit toernooi?

En, zoals gisteren op tv opgemerkt werd, we zijn "Vize Weltmeister". En dat klinkt beter dan "verliezend finalist" of "de nummer twee van het wereldkampioenschap".

Friday, July 9, 2010

Octopussy

De Duitse octopus heeft gesproken: Spanje wint de finale ! Tot nu heeft deze vis alle wedstrijden van Duitsland goed voorspeld, dus we moeten vrezen met grote vreze.
Overigens is het zo dat sinds het eerste EK in 1960 de regerend Europees kampioen (Spanje dus) nog nooit 2 jaar later de titel op een WK wist te veroveren.

In mijn vorige blog hoopte ik nog op Spanje als tegenstander, maar na Duitsland-Spanje weet ik het niet zo zeker meer. Duitsland viel me vies tegen en Spanje speelde goed. Kortom: een flinke klus voor Oranje. In elk geval nu flink aanvallen en scoren. De Spanjaarden hebben op dit wk moeite met scoren. Ook nu was het weer 1-0

Nederland werelkampioen geeft overigens ook de economie een impuls. Winst in de finale, zo is becijferd, leidt tot een economische consumptiegroei van 0,25 % (oftewel 0.5 % economische groei). Bovendien zal de wereldbeker de reputatie van Nederland goed doen en ook dat leidt tot extra inkomsten.

Dus: winnen !

Wednesday, July 7, 2010

32/324

Sinds 1991 knip ik alle wedstrijdverslagen over Oranje uit en bewaar ze op jaar gerangschikt. Zoals bijna elke voetballer dat heeft heb ik nu ook een bijgeloof: sinds het begin van het WK heb ik de verslagen niet meer in een plastic opgeborgen, maar liggen ze opgestapeld op de stoel. En guess what: sinds die tijd wint het Nederlands Elftal elke wedstrijd op dit toernooi !

En zo staan we na 32 jaar en 324 wedstrijden weer in de finale van een WK. Ik had er gisteren alle vertrouwen in dat "we" het zouden redden, ook na pessimistische geluiden om me heen na de 1-1. Met rustig vertrouwen werd de zege binnengehaald: Oranje scoort altijd op dit toernooi, dus waarom nu niet ?

Maar ok, toen werd het nog 3-2 en dreigde verlenging. Die scheids liet het spel maar doorgaan, zelfs naar 95 minuten. Uiteindelijk: all is well that ends well. Ben ook nooit bang geweest voor de Uruguay; wij zijn gewoon beter en dat doelpunt van hen was een fout van Stekelenburg.

Al met al heb ik wel bewondering voor dit kleine Zuid-Amerikaanse land gekregen, met een bevolkingsgrootte van een derde van die van Nederland, met een ex-schrijver als president is (die helaas vanwege zijn gezondheid niet naar Zuid-Afrika kon vliegen).

Wat betreft Spanje-Duitsland vanavond (de volgende tegenstanders) ben ik bang dat onze westerburen het gaan winnen en dat is leuk en tegelijkertijd beladen. Nederland-Duitsland in de WK finale ! Maar Spanje lijkt me makkelijker, dat dan wel.

Saturday, July 3, 2010

Arm Ghana, gelukkig Nederland

Ja, sneu is het wel. Ghana had als eerste Afrikaans land ooit de halve finales op een WK kunnen bereiken, maar verprutste de penalty (bij een stand van 1-1), die ze in blessuretijd de hemel in had kunnen schieten en met hen het hele Afrikaanse continent.

Een groot drama was het, en de spelers waren na afloop van de uiteindelijke penalty shoot out (waarin Uruguay zich koeler toonde) totaal gebroken. Hoe hard kan voetbal zijn ? Eigenlijk zou hands op de doellijn (Suarez) meteen een doelpunt moeten zijn, ipv een strafsschop, die nog gemist kan worden.

Maar fijn voor Oranje is het wel. Uruguay (ook dus zonder Suarez wegens rood) schat ik lager in dan de conditioneel sterkere Ghanezen, die tot het eind op het zegedoelpunt bleven jagen. Het is ook gewoon een mooier affiche: Nederland-Ghana.
Oeps, ik word sentimenteel, vergeef me. Het keiharde resultaat is het enige wat telt in "The wonderful and frightening world of Orange Crush"...


Het lijkt erop dat Nederland eens alles mee heeft op een eindtoernooi en dat we voor het eerst in 32 jaar de finale kunnen bereiken, na het fantastische resultaat tegen Brazilie. We hebben tenslotte nog twee rekeningen te vereffenen: de verloren finales tegen Duitsland en Argentinie. Time to straighten things out.

Wednesday, June 30, 2010

Slaapverwekkend wereldkampioen worden ?

Bespeur nu toch wel een lichte "WK moeiheid" bij mezelf. Het is ook niet weinig: in principe 3 of 2 wedstrijden per dag. En dat met dat mooie weer ! Een matige Japan-Paraguay helpt dan ook niet. In elk geval vanavond weer eens ouderwets schaken, na een maand pauze. Dat gehang voor de buis word ik ook zat.

Maar goed, het is maar eens in de 4 jaar, zo'n WK. En het gaat er ook om om de krenten in de pap er uit te lepelen. Een Engeland-Duitsland en een Spanje-Portugal bijvoorbeeld. Speelde Oranje maar zoals de Spanjaarden gisteravond ! Dan zou Brazilie vrijdag as geen probleem zijn. Zoals het er nu uitziet kan ik me niet voorstellen dat we winnen.

Of is het bewuste tactiek: met slaapverwekkend spel iedereen verpletterend en als het er echt op aan komt een paar tandjes erbij ?
Als ik de atleten van het Braziliaans elftal zie vrees ik met grote vreze. Wat lijkt Oranje dan iel. Geen type Wouters, Rijkaard of Stam te ontdekken.

Dus zullen we het vooral van snelheid en behendigheid moeten hebben. En wie weet, hoe "onnederlands", de tegenstander in slaap sukkelend en dan listig toeslaan.

Tuesday, June 22, 2010

Quelle un misere !

Zelden zag ik een meer meelijkwekkend elftal als dit Franse bij het WK. In 3 duels welgeteld 1 doelpunt gescoord, geen enkele wedstrijd gewonnen.
Tegen Bafana Bafana vandaag werd er, om de misere compleet te maken, nog een rode kaart aan "Les Bleus" uitgedeeld.

Is dit het elftal dan in 2006 nog in de finale van het vorige WK stond ? Nu hangt het als los zand aan elkaar. De spelers vormen eilandjes in een grote en diepe oceaan.

Er heerste opstand en muiterij en president Sarkozy bemoeide zich er mee (kun je je voorstellen dat Balkende ingrijpt bij Oranje ?).
Coach Domenique laat zich leiden door de sterren. Als bepaalde spelers niet over het juiste sterrenbeeld beschikken worden ze niet opgesteld.
Dit is dezelfde keuzeheer die tijdens het EK 2008 eveneens de poulefase niet overleefde. En hij mocht daarna gewoon blijven zitten.

Maar sommigen noemen het lot van het Frans elftal "de hand van God", met verwijzing naar de handsbal van Maradona op het WK 1986 (die Argentinie wereldkampioen maakte). Nu slaat het op de niet bestrafte handsbal die Henry maakte in de play off tegen Ierland, waardoor Frankrijk naar het WK ging en Ierland thuis bleef.

Zo bezien is "de hand van God" de rechtvaardige wraak van God.

Friday, June 18, 2010

Wass jetzt, Deutschland ?

Ik geef toe dat ik een bewonderaar van "Die Mannschaft" ben. Op toernooien komen ze meestal vrij ver en je moet ze als tegenstander nooit onderschatten.
Beroemd is de uitspraak van ex Engels international Gary Lineker: "Voetbal is een strijd tussen 22 man en op het eind heeft Duitlsland gewonnen".

Alleen al die namen van de spelers tijdens dit WK: Mertesacker, Schweinsteiger, Jansen (?) en Badstecker. Degelijke Duitse namen die de opponent bij voorbaat al schrik aan jagen.
Alleen die coach Low, die ziet er niet zo typisch Duits uit, al heeft ook hij zijn naam mee. Getooid in een vage sweater is hij in voortdurend overleg met zijn assistent. Ze doen mij denken aan Jos Brink en zijn vriend Frank Sanders.

Na de ruime zege op Nieuw Zeeland in de eerste wedstrijd werden onze oosterburen door sommigen al als wereldkampioen bestempeld.
Wat voorbarig, bleek vanmiddag tegen Servie. Eerst werd Klose uit het veld gestuurd en in de chaos die daarna ontstond profiteerde Servie knap: 1-0.
Later kreeg Duitsland nog een penalty, maar die werd dom gemist door Podolski. Het was hoe dan ook een spannende wedstrijd, met veel kansen aan beide zijden.

Dus hoe nu verder. Duitsland ?
Ijn elk geval winnen van Ghana. Dat zal niet makkelijk zijn, maar zo alleen kan de de ware "Kampfgeist" herrijzen. Wie wil er tenslotte een WK zonder Duitsland minimaal in de halve finales ?

Friday, June 11, 2010

Sympathie voor de SD ?

Een gewaagd boek: "De welwillenden" van de Amerikaanse Fransman Jonathan Littell.
Hoofdpersoon is een officier van de SD (Sicherheitsdienst) die zij aan zij met het Duitse leger in Rusland optrekt in WO 2.

Executies van Joden worden levendig beschreven. Morele bezwaren daartegen heeft deze Obersturmbannfuhrer Aue van de SS niet. Zo lang het maar "netjes" gebeurt, dus zonder teveel bloedvergieten en zonder wreedheden. Kortom: een "schone en technocratische" genocide. Wat een uitkomst, die gaskamers uiteindelijk !

Toch is het een sympathiek iemand. Hij is intelligent en staat voor zijn mening, wat hem in conflict brengt met "echte" nazizwijnen. Aue is geen meeloper. Het is iemand die diepgaande gesprekken voert met medeofficieren over de cultuur van oude volken. Bovendien homoseksueel. Geruchten daarover hebben gezorgd voor zijn overplaatsing naar Stalingrad. En die maagkrampen van Aue ? Waar worden die door veroorzaakt ? Door een onbewust schuldgevoel over de executies en moorden ?

Via propaganda en indoctrinatie werd de "fatsoenlijke" SS-officier gekweekt. Iemand met beschaving zelfs en, net als Aue, sympathiek. Een man met culturele kennis en overtuigd van de inferioriteit van andere rassen. Een huisvader met kinderen die er geen been in ziet andere gezinnen uit te moorden in naam van het superieure Germanendom.

Monday, June 7, 2010

Double dare

Dat was genieten, afgelopen zondag op het circuit van Zandvoort: de Masters werden verreden. De beste coureurs uit de Europese Formule 3 competities, verzameld in 1 race. Dit jaar was de 20e editie.

Door de regenachtige omstandigheden gleden meerdere coureurs van de baan. We stonden geposteerd in de roemruchte Tarzanbocht, de eerste bocht na start/finish, en die is altijd tricky. Dus ook nu weer.

Uiteindelijk won Valtteri Bottas (Finland) de race. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Masters dat een rijder voor de tweede maal deze prestieuze race op zijn naam zette.

Alle winnaars (o.a.Verstappen, Coulthard, Hamilton en Sato) van deze race op Zandvoort zijn uiteindelijk doorgestroomd naar de Formule 1. Dus wie weet zien we Bottas daar ook nog wel terug.

Het mooiste moest toen nog komen: de demorit van Sebastian Vettel in zijn F 1 auto van Red Bull. Het hoge gegil van de 3 liter Renault motor weerkaatst over het circuit en ik krijg koude rillingen over mijn rug. Voor mij bestaat er geen mooier geluid. Geen zanger of fijngebekt vogeltje die daar tegen op kan. De "donuts" die de Duitser draaide waren fantastisch.

Ook het stuntteam van Red Gull gaf acte de presence. Het vliegtuig landde op de startbaan van het circuit, maakte verschillende "schroeven" in de lucht, vloog superlaag over het publiek (dat ineen dook) en stortte zich in adembenemende duikvluchten a la Stuka.

Kortom: een geweldige middag.
Met toetje toe op de A 9 richting Alkmaar. De brug was geopend voor scheepsverkeer en als motorrijder zorg je er uiteraard voor dat je vooraan staat als de slagbomen omhoog gaan. sluit. Zodoende had ik zo'n 13 kilometer open snelweg in het vooruitzicht. Werkelijk geen auto voor me. Dus: gas erop !

Misschien was dat nog wel de grootste kick van de dag.

Saturday, June 5, 2010

Futurist spreekt

Futurist Marcel Bullinga voorziet, niet moeilijk te voorspellen overigens, het einde van het papieren boek over 10 jaar.
Nu al is het e-book bezig aan een gestage opmars. Ook de biliotheken waar ik werk doen aan uitlenen van e-readers en navenante boeken.

Volgens Bullinga, die zijn uitspraken deed tijdens een masterclass voor "pioniers" uit bibliotheekland, worden vnaf 2020 kranten en boeken uitsluitend vanaf een beeldscherm gelezen. Denk aan nieuwe intermediare toepassingen van de iPad.

De bibliotheek zal zo steeds meer een ontmoetingsplaats worden. Een centrum van cultuur, debat en zelfontplooiing. Dat is het nu al natuurlijk, maar de corebusiness is nog steeds collectie (de eindeloze rijen boeken).

Het verbaast me dat de gemeenten, die de bibliotheek financieel onderhouden, zo'n grote nadruk blijven leggen op het aantal leden en de uitleencijfers. Daar wordt de subsidie grotendeels op gebaseerd.
Ik vind dat achterhaald; er vinden zoveel andere activiteiten plaats. Ook komen bezoekers om te internetten of een tijdschrift te lezen. Die zijn niet terug te vinden in bovengenoemde cijfers.

Uiteindelijk zullen ook de DVD's, CD's en contant geld verdwijnen. Alles wordt uiteindelijk digitaal en virtueel. Alles staat in de toekomst op apparaten en schermen. En iedereen zal in de nabije toekomst altijd zijn iPod bij zich moeten dragen, anders begin je niets meer...

Saturday, May 29, 2010

Terrasperikelen

Soms moeilijk te vinden: iets drinken op een goede plek, op een goed terras met veel zon. Een van de drie, toch belangrijke, factoren blijkt in elk geval tot nu toe deze lente steeds te ontbreken.

Op die eerste mooie zondag in Haarlem konden we alleen terecht in de schaduw. Prima plekje, daar niet van. Maar ijskoud. De volgende keer weer met goede moed op pad. Echter, wegens gebrek aan ruimte, moesten we aanschuiven bij een reeds bezet tafeltje. Krap, en inhouden qua conversatie.
Later verhuisd naar verderop zelfde terras, maar daar zaten eigenaren met grote en agressieve honden, die flink tekeer gingen tegen het arme teckeltje dat voorbij kwam.

De derde maal kregen we een ontzettende ouwehoer naast ons. Deze kletkous, een zekere Kees, wist werkelijk niet van ophouden (Maar daar was het ook een ouwehoer voor). Als je dan een vriendin hebt die ook nog op het gewauwel ingaat...Jammer van dit terras in de Haarlemse binnenstad, want qua zon had was het zwaar ok.

De daaropvolgende keer zaten we geposteerd naast machojongens. Was ook echt een terras voor jongeren. Ook weinig rust dus. Of word ik een oude lul ?

Tuesday, May 25, 2010

Rawk 'n roll part 2

Afgelopen zaterdag in BBC's "I'm in a rock 'n rollband" (zie ook vorige post) "The other one", over de bassist en keyboardspeler. Beiden staan niet het meest in de belangstelling. Ik bedoel: ken jij de naam van de bassist van Oasis of Coldplay ? Met beschrijving van het karakter/de rol van de bassist kom je al snel in cliche's terecht: solide, steunpilaar, onzichtbaar, betrouwbaar, nuchter. Klopt ook meestal trouwens.

Toch zijn er de uitzonderingen, gelukkig. Dat ik zelf nog actief was als bassist was ik altijd bezig met om interessante basmelodieen te bedenken als basis voor een nummer, ipv alleen maar de licks van de gitarist in te vullen.

Daarom zijn de bassisten die er uit springen ook interessant. Denk aan John Entwhistle van The Who, alias The Ox. De eerste die in een rocknummer een solo speelde. Andere helden van mij waren Jean-Jacques Burnel van The Stranglers (alleen al dat machtige geluid !), Paul Simenon van The Clash en Peter Hook ("Hookey") van Joy Division/New order.

De laatste 3 bassisten "up front" op het podium, duidelijk het geluid van de band medebepalend. Dat was bijvoorbeeld ook de kracht The Clash: 2 gitaristen/zangers en de bassist vooraan op het podium, naast elkaar. "Hookey" van New Order is niet vies van de hoge noten op de bas en wist de mooiste melodielijnen uit de bas te toveren.
Ik kreeg ook wel eens commentaar dat ik "te hoog" speelde. Het cliche dat de bassist alleen lage tonen moet spelen vond ik verschrikkelijk.

Ook leuk als bassist: 2 noten tegelijk spelen. "Lekker gitaristje spelen..." Komt niet vaak voor, dus des te leuker.

Monday, May 17, 2010

Rawk 'n roll

Een leuke serie op BBC 2: "Ï'm in a rock 'n rollband". In deze serie worden de diverse muzikanten van een groep figuurlijk ontleed. Denk aan de zanger, de drummer, de gitarist en de bassist. Vele bekende muzikanten werken mee.

Afgelopen zaterdag (dinsdag 18/5 herhaling) was de drummer aan de beurt. Velen passeerden de revue: Phil Collins, Ringo Starr (meest onderschatte drummer aller tijden), Stuart Copeland (Police), Tommie Lee (Motley Crue), Stephen Morris (New Order) en Carl Palmer (ELP).

Over een ding waren de betrokkenen (uitgezonderd Collins mag ik aannemen) het eens: een drummer moet nooit tegelijkertijd willen zingen. Het gaat ten koste van het (inspannende) drumwerk.

De drummer is overigens in het algemeen de laagste in de pikorde van de groep, maar tegelijkertijd legt hij het fundament van de muziek neer en maakt de drive: het opzwepende oerritme. Nummer 1 staat de zanger, nr.2 de gitarist, die de show mag stelen en nr. 3 de bassist, rustig zijn werk doend op de achtergrond (maar oh zo belangrijk !)

In het algemeen zijn drummers een beetje (prettig) gestoorde figuren (is mijn ervaring ook; he Aart !).
Mooiste voorbeeld is Keith Moon, de ADHD drummer van The Who, die niet ouder werd dan 33. Ongelooflijk zoals hij tekeer gaat op de drumkit. Geen bekken bleef onberoerd. Zo'n 10 jaar later was Rat Scabies een waardige opvolger van Moon in punkband The Damned. In feite kopieerde hij de stijl van de Who drummer.

Meest bewonderd door de geinterviewden: John Bonham van Led Zeppelin. Heeft veel drummers beinvloed. Werd ook niet oud; helaas. Overmatig drankgebruik was zijn hobby.
Mijn favoriete drummer ? Budgie van Siouxsie and the Banshees. Maar die zit helaas niet in "I'm in a rock 'roll band". Zangeres Siouxsie mag nog wel een woordje doen gelukkig.

22/5: de bassist

Monday, May 10, 2010

Kies wijzer

Als je denkt een goed onafhankelijkj stemadvies te kunnen krijgen via Kieswijzer.nl of Stemwijzer.nl kom je bedrogen. Uit onderzoek van politocloog Andre Krouwel blijkt dat politieke partijen er op deze advies-sites andere standpunten op na houden, vergeleken bij de partijprogramma's.

Je zou kunnen zeggen: partijen als PvdA, CDA en D66 (die zich hier aan schuldig maken) zijn flexibel in hun standpunten. Zij vinden de politiek niet zwart wit.
Uiteraard moet je in de politiek concessies doen, maar het partijprogramma moet mijns inziens duidelijk zijn. Het zijn de beginselen. Flexibilteit is voor de praktijk.

Ik ben sowiso de mening toegedaan dat "stemadvies-sites" beter kunnen kijken wat partijen de agelopen jaren in de Tweede kamer gepresteerd/gestemd hebben en welke moties etc. ze ingediend hebben. Zo kun je zien wat een politiek partij in de praktijk waard is.

Monday, May 3, 2010

Werken kan dodelijk zijn

"Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan", luidt een gezegde.
Eerlijk gezegd heb ik dat nooit zo begrepen. Juist van (te) hard werken ga je dood.
Vooral als je denkt aan zwaar fysiek werk in de mijnen of als stratenmaker.

In Nederland vallen zo'n 3000 doden per jaar als gevolg van (het) werk dat mensen verrichten. Echter niet zozeer door zware fysieke arbeid, alswel door hartfalen en stress. En wie weet speelt pesten op het werk ook wel mee.

Ik geloof niet dat ik als biliothecaris veel stress heb. Hoewel ? Lastige klanten, agressieve klanten, ongeduldige klanten geven soms wel eens een lichte vorm van stress. Maar geen dodelijke stress, gelukkig. Wat dat betreft dus ongevaarlijk werk.

In het verleden heb ik bij de Hoogovens, op Schiphol en als vrachtwagenchauffeur gewerkt. Ik had overreden kunen worden door de Highloader op Schiphol, onder een pan gloeiend ijzer kunnen komen in de OXY 1 staalfabriek of met de vrachtwagen van Lips textiel over de kop kunnen slaan, een spoor van ongewassen lakens uit ziekenhuizen op de snelweg achterlatend.

Tuesday, April 27, 2010

Hitler's vergelding

Nu terug in Den Haag: de V 2. De raket die in WO 2 dood en verderf zaaide is ivm bevrijdingsdag nu "live" te bewonderen.

In de hofstad stond in de oorlog een lanceerinrichting voor deze "Vergeldingswapens" (Vandaar de "V"). Velen werden er op Engeland afgevuurd, maar velen stortten al boven Den Haag neer, daar verderf zaaiend (Vandaar de "V"). Voor de bewoners was het altijd een benarde toestand omdat de raketten notoir onbetrouwbaar waren. Vaak stortten ze reeds na een paar kilometer neer op de stad, ipv van op Engeland.
Een andere keer veroorzaakte een "misplaatst" bombardement door de Engelsen op een lanceerinrichting van de V 2's 500 doden in een woonwijk.

De raketten van de nazi's waren voor die tijd overigens hypermodern en bedoeld om de kansen van het Derde Rijk te doen keren. Ze vernietigden veel in Londen, maar ze waren niet doorslaggevend voor de uitkomst van de oorlog.
Engelse piloten hadden op een gegeven moment door hoe de V2 te neutraliseren. Ze tikten met de vleugels van hun Spifires tegen de raket en brachten hem zodoende van hun dodelijke koers af.

De "Wonderwapens" van Hitler, zoals straaljagers (Messerschmidt ME 262), een nieuw type onderzeeer, de Tiger tank en bovengenoemde raketten kwamen te laat, werden ineffectief ingezet of waren uiteindelijk niet goed genoeg.

Een geluk: de nazi's hadden nog geen atoombom. Als Hitler die in handen gehad zou hebben...

Monday, April 19, 2010

Babynummers

Reclamemaker Jan Knaap verzamelt al jaren eerste - en nulnummers van tijdschriften in Nederland. Binnenkort volgt er een expositie van zijn grote collectie in het Openluchtnuseum in Arnhem. De afgelopen dertig jaar heeft hij heeft er ruim 1400 (!) verzameld.

Verontrustend voor wie een nieuw blad wil beginnen: 82 % van de bladen wordt niet ouder dan 15 jaar. Volgens Knaap moet een nieuw tijdschrift "meedeinen op de golven van de tijdgeest". Hij heeft grote bewondering voor de Libelle die al vanaf 1934 bestaat.


Zelf heb ik moeite om tijdschriften weg te gooien omdat ze zo'n mooi tijdsbeeld geven. Zo bezit ik nog een paar jaargangen "Motor" uit 1976 en 1977, geheel in zwart-wit en gedrukt op "wc papier". Wat een verschil met de editie 2010: full colour en op glanzend papier.

Ik heb gelukkig ook nog een aantal jaargangen van het stripblad "Pep" liggen, evenals van oude Veronicabladen.
Ook leuk: het exemplaar van weekblad "Accent" van onderzoeksjournalist Hans Knoop uit 1975. En wat te denken van een ingebonden "Panorama Groot Rotterdam" uit de oorlogsjaren ? Of van al mijn oude Oors en de (Engelse) New Musical Express ?

Ja, ik geeft toe: m.u.v. die Panorama liggen ze allemaal in de opslag, stof te vergaren. Enfin, het zijn ook niet alle "babynummers", waar het hier over gaat.
Toch heb ik er wel een paar: het eerste Veronica Magazine uit 1971 en het eerste nummer van "Formule 1" uit 1994.
Ooit bezat ik de eerste Donald Duck in Nederland (1952), maar die heb ik helaas lang geleden verkocht om brommer-onderdelen aan te kunnen aanschaffen. Ik heb er nu nog spijt van.

Tuesday, April 13, 2010

"There you go again"

Binnenkort voor het eerst een lijsttrekkersdebat in Engeland op tv. In het kader daarvan zond de BBC gisteren een geschiedenis van tv-debatten van presidentskandidaten in de VS uit.

Beroemd is het debat tussen Kennedy en Nixon in 1960. Nixon met wallen onder zijn ogen en met een "5 'o clock shadow" verloor van de frisse en jong ogende Kennedy.

Bush sr versus Clinton: Bush kijkt verveeld op zijn horloge tijdens het debat. Die beelden worden later nog vaak herhaald: hoe ongeinteresseerd wil je overkomen ? Een slecht signaal aan potentiele kiezers. Veel inlevingsvermogen over wat een slechte economie voor de "gewone man" inhoudt toont ie trouwens ook niet. Dit in tegenstelling tot Clinton, die wel gretig op de vraag van de vrouw in het publiek ingaat.

Obama in debat met McCain: die laatste kijkt Obama geen enkele keer aan tijdens de debatten. Straalt in feite minachting voor zijn tegenstander uit: veteraan versus broekie. Raad eens wie er won ?

Klassiek: Reagan tegen Carter: "There you go again..."

Friday, April 9, 2010

Malcom

Kleurrijk en veelzijdig was ie zeker: Malcom Mclaren, gisteren overleden op zijn 64e.
Zelf benoemd "entrepeneur extraordinaire", manager van The Sex Pistols, New York Dolls (liet ze optreden in het rood met hamer en sikkel), Adam and the Ants en Bow Wow Wow.
Uitvinder van de Engelse punk in 1975 met eerstgenoemde groep. Maar dan wel geinspireerd door New Yorker Richard Hell, van wie hij de gescheurde kleding afkeek.
McLaren hield er ook van om zijn bands "aan te kleden".

In elk geval zette de Pistols een enorme beweging op gang, die echter al snel door de commercie opgeslokt werd. Zelf heeft McLaren zijn pupillen ook tot het maximale uitgebuit, getuige de film "The great rock 'n roll swindle". Zanger Johnny Rotten heeft sinds de split van de band in '78 mooit meer een woord gewisseld met McLaren.

Het leuke van Malcom was dat hij open stond voor andere culturen en stromingen. Zo importeerde hij de drumbeat voor Adam and the Ants uit Burundi, maakte popplaten met opera-invloeden ("Madame Buttertfly") en flirtte met scratch en hip hop.

De laatste jaren hoorde ik niet zo veel meer over hem, maar we kunnen stellen dat hij een groot stempel op de popmuziek van de 20e eeuw gedrukt heeft.

Friday, April 2, 2010

Train kept a rollin"

Het aantal zelfmoorden op het spoor Alkmaar-Castricum is in 2009 weer toegenomen.
In 2006 waren het er vijf, in 2007 een en in 2008 vijf. Het is een berucht stuk en veel slachtoffers schijnen uit de inrichting Willibrord (dicht bij het spoor)afkomstig te zijn.

Het is uberhaupt nog een wonder dat het lukt om op dit stuk zelfmoord te plegen, want hoeveel treinen rijden er eigenlijk nog (op tijd) ? In januari moest je als potentiele zelfmoordenaar zeker "geluk" hebben wilde je nog onder een trein komen.

Zo'n Heilooer Bos heeft (gelegen aan het traject), zeker in de winter, iets triests. 's Avonds is het fietspad er bovendien onverlicht en er liggen een paar onbewaakte spoorwegovergangen waar het makkelijk voor de trein springen is. En ik moet zeggen: op een mistige en kille dag, verkering net uit, heb ik het nog wel eens overwogen.

Minister Eurlings meent dat het aantal zelfdodingen op het spoor teruggedrongen moeten worden.
Toch zijn er al veel maatregelen door Prorail genomen: hekken bij spoorwegovergangen (daar vinden de meeste zelfmoorden plaats), het weghalen van snoeiwerken, tot het inzetten van camera's en surveillanten aan toe. Ik vraag me alleen af: hoe snel is er een hulpverlener bij de potentiele springer ? Het is immers gebeurd in een paar minuten.

Mijn woonwijk ligt ook aan het traject Alkmaar-Castricum, inclusief spoorwegovergang. Zo'n een waar je langs de slagbomen kan sluipen terwijl de lichten knipperen. Maar goed, daar rijden de treinen al zo langzaam (station in zicht) dat de potentiele zelfmoordenaar een sprong voor de trein zou overleven en zonder benen verder door het leven zou moeten...

Saturday, March 27, 2010

Daarom dus

Voor een e-book hoeft er geen papier gefabriceerd te worden en inkt wordt er ook niet gebruikt, laat staan dat je een illustrator zou moeten betalen. Toch is een elektronisch boek bijna net zo duur als een gewoon boek. Ra Ra ?

Een aantel redenen: het btw-tarief is 19 % en geen 6 %, zoals bij papieren boeken. Een gewoon boek wordt namelijk gezien als cultureel goed en een e-book (nog) niet. Bovendien kost het digitaliseren van een boek geld en ook de auteur en de uitgever willen natuurlijk wat verdienen.

Je zou kunnen zeggen dat die kosten al gemaakt zijn voor het papieren boek, maar zo werken de economische wetten niet.
Zo redenerend subsidieert het papieren boek het e-book.

Hoe moet het dan als in de toekomst papieren boeken minder belangrijk worden ? Dan zouden in dat geval e-books duurder moeten worden om zichzelf terug te verdienen. Daarom worden de reeele kosten nu al in de prijs opgenomen, net als de royalties voor de schrijvers.
Dit alles redenerend vanuit de uitgeverswereld, mind you.

Aan de andere kant ligt de winstmarge van de boekhandel op zo'n 40 tot 45 % van de verkooppprijs. Extreem hoog.De boekverkopers willen dezelfde marges bij het e-book hanteren, terwijl ze in feite geen verkopers en panden meer nodig hebben.

Als auteur zelf je boek uitgeven is in feite nu makkelijker dan ooit. Toch heeft dat weer haken en ogen: veel aankopen in de boekwinkels zijn impulsief. En daarbij speelt het uiterlijk van een boek natuurlijk ook mee. Een goede omslag is het halve werk.

En laten we eerlijk zijn: e-book is toch helemaal niets ? Alleen inhoud, zonder sfeer, geur of, desnoods, smaak. Het is praktisch en dat lijkt mij de ergste betiteling die je kunt bedenken.

Monday, March 15, 2010

De terugkeer van het telraam

Nee, ik vond het niet zo leuk: zelfs ik (als lid van het stembureau op 3 maart) moest mijn id tonen om te kunnen stemmen. De voorzitter was onverbiddelijk.
En terecht: om malversaties te voorkomen moet alles op het stembureau volgens het boekje. Zo voorkom je ook "Rotterdamse toestanden". En als er iemand een voorbeeld moet geven is het wel een lid van het stembureau lijkt mij.

Dat betekent ook: je ouders (of je buurman) wegsturen als ze zich niet kunnen identificeren. Hoe lullig ook. Op ons bureau wilde ook nog iemand alleen stemmen voor zijn vriendin, die hem een volmacht had verstrekt. Mag ook niet. Zelfs niet als die persoon, zoals in dit geval, een kwartier eerder zelf had gestemd en ik hem nog herkende.

Als je gaat schipperen met de regels gaat het niet correct en kunnen partijen de uitslag aanvechten, zoals in meerdere gemeentes gebeurde.
Twee stemmende mensen in een hokje is ook uit den boze. Ik begrijp niet dat het in Rotterdam mogelijk was.

Misschien is het anno 2010 wel noodzakelijk om op sommige stembureaus toezichthouders in te huren. Ook daar nemen de mensen blijkbaar steeds meer het recht in eigen hand.
Op ons bureau verliep alles op rolletjes, al waren er nog steeds stemmers die vroegen waarom ze zich dienden te identificeren. Was blijkbaar nog steeds niet bij iedereen bekend.

En die stemcomputer ? Wanneer komt die nu eens terug ? Dat zal heel wat herstellingen schelen. Zo'n machine maakt echt geen telfouten en fraudeert ook niet.

Tuesday, March 9, 2010

Lullen bij de visboer

Wat blijkt ? Ook de plaatselijke visboer had last van het winterweer in januari en februari. Doordat het zo glad was kwamen de ouderen de straat niet op en dat scheelde hem zo'n 150 Euro per dag aan omzet.

Wat ik ook nog hoorde in "Het Vispaleis" (een houten keet, overigens) was dat afvalreclycingsdbedrijf Groot BV vanwege de economische crisis te weinig afvalhout uit de bouw aangeboden krijgt en daardoor niet aan de contractverplichtingen met de Afvalcentrale kan voldoen. Zodoende moet Groot BV zelfs hout uit Engeland importeren !

Zo was ik weer aardig op de hoogte van de sores van een paar Alkmaarse bedrijven.
Een joviale visboer, Ronald. Groet iedereen en maakt met iedereen een praatje.
Toen ik hem echter een keer in de nabijgelegen Albert Heijn tegenkwam en bij wijze van grap vroeg of hij daar zijn vis inkocht kon er geen lachje van af.

Enfin, hij bakt zijn vis altijd vers en dat pleit voor hem. 3,50 voor 5 poontjes is ook een redelijke prijs en zo heeft hij vaker van die aanbiedingen, zoals wijting en bakbokking. Maar zoute haring ? Die koop ik altijd per drie, voorverpakt bij diezelfde Albert Heijn; goedkoper en ze smaken net zo goed.

De witte broodjes om vis op te beleggen koopt Ronald overigens wel bij de AH, evenals melk van "De Zaanse hoeve". Het is maar dat u het weet.

Tuesday, March 2, 2010

Koop maar een nieuwe

Een tijdje geleden wilde ik het lichtje in het venster van mijn mobiel laten repareren, maar dat ging 25 Euro kosten. Voor dat geld kon ik ook een nieuwe Nokia 1600 kopen. Laat maar zitten dus. (Gelukkig, achteraf. Later deed ie het plotseling weer).

En schoenen laten repareren ? Wie doet dat nog ? Het is goedkoper om een nieuw paar te kopen, vooral in de uitverkoop.
Dan heb ik het nog niet over het herstellen van printers, tv's en audioapparatuur. Gelukkig ken ik overigens wel een "mannetje" die tegen schappelijk (zwart) tarief dergelijke apparaten opknapt. Dan ben je toch goedkoper klaar.

En sokken. Wie stopt er nog sokken of zet een "elleboogstuk" op een colbert (geen gezicht overigens) ? Ik denk dat de enige reparatiezaken die nog echt floreren de kledingreparatie-winkeltjes zijn. Een nieuwe rits inzetten of een kledingstuk verstellen is soms nog wel rendabel. Verder valt er weinig te concurreren tegen de in lage lonen landen geproduceerde goederen die goedkoper aan te schaffen dan te repareren zijn.

Al met al worden er zo veel onderdelen en apparaten simpelweg weg gegooid. Zonde voor het milieu en de vakkennis die er mee verloren gaat.
Zullen er over 20 jaar nog schoenenmakers zijn ? Of ouderwetse monteurs ?

Monday, February 22, 2010

50 50

Volgens algemene opvattingen krijgt de partij die een kabinet opblaast daarvoor bij de eerstvolgende verkiezingen ook de rekening gepresenteerd.

Tussen 1973 en 2006 telde Nederland 12 kabinetten (inclusief de twee rompkabinetten van '81 en '06). Van die 12 zijn er 6 ten val gekomen en 6 hebben de eindstreep gehaald. Drie maal ging de regel "wie breekt betaalt" bij een vallend kabinet niet op.

'77: KVP en ARP blazen het kabinet Den Uyl op, maar het nieuwe CDA wint de daaropvolgende verkiezingen. De Pvda maakt een eind aan Van Agt 2, maar zegeviert in '82. En de VVD verlaat Balkenende 1 en won de daaropvolgende verkiezingen.
Daarentegen verliezen de VVD, na de val van Lubbers 2, en D 66 na de val van Balkenende 2. Na de val van Paars 2 verliezen alle partijen.

Ergo: de kans is in principe 50 % dat de PvdA verliest. Maar zeker is het niet.
Al met al ben ik er niet blij mee dat dit kabinet gevallen is, ook al was het niet altijd even daadkrachtig. Het land zit nog steeds in een crisis en veel problemen moeten nog opgelost worden.

Het gevaar bestaat nu ook dat er een regering van CDA/PVV/VVD komt en dat lijkt mij verschrikkelijk.
Toch heeft de val van Balkenende 4 ook zijn voordelen. Binnen het CDA wordt er al vragen gesteld bij de capaciteiten/kracht van Jan-Peter. Steeds blijkt weer dat hij te weinig de regie voert (ook nu weer). Een daadkrachtiger CDA-er zou de val van het kabinet misschien hebben kunnen voorkomen door eerder in te grijpen.

Andere voordelen ? Opschorting van het rookverbod voor kleine kroegen en het rekening rijden. Ook extra inkomsten doordat ik in mei/juni weer een dag op het stembureau kan plaatsnemen !

Monday, February 15, 2010

Wegmisbruikers !

"Ja, ja, ja. Ik wist het gelijk meteen al: oh, shit het is weer zo laat".

"Deze jonge man komt goed weg, maar dat geldt niet voor zijn roze papiertje, want dat is hij voorlopig kwijt".

"En ja, dat het in Nederland ook weer even wennen is aan die slakkengang van 120 zien we op de A 77 bij Boxmeer".

"Deze koekenbakker heeft er niet veel van begrepen".

"En even verderop is het meteen raak".

"Ik heb dit nog nooit meegemaakt".

"Oh verdorie, mijn pasjes liggen net met mijn rijbewijs thuis bij mijn andere pasjes..."

"Moet dat nou ?
U begrijpt misschien waarom we u aan de kant zetten ?"
Nee".

"De agent bedenken zich geen moment en gaan er direct achteraan"

"En daarvoor heeft de politie een heel handig apparaatje".

"Wij schrokken ons de tandjes".

"Blazen, blazen, blazen, blazen".

"De bestuurder krijgt een stopteken en heeft al snel door hoe laat het is".

"Wil je 10.000 Euro ? Dan ga ik naar het huis en krijg je het. Geen probleem".

"Deze bestuurder maakt het wel heel bar en boos".

"De man vat het sportief op en nu maar hopen dat hij de boete bij zijn baas kan declareren".

Tuesday, February 9, 2010

Plaatsingsfavoriet zijn we wel

Deze zomer vindt in Zuid-Afrika het WK voetbal plaats en het Nederlands Elftal heeft zich gelukkig ook geplaatst. Probleemloos eigenlijk.
Ondertussen is afgelopen zondag alweer de loting verricht voor het eerst volgende EK.

Dat Nederland zich voor dat EK van 2012 in Polen/Oekraine zal plaatsen is eigenlijk al een zekerheidje. Althans, als je de voorspellingen mag geloven.
Volgens gepresenteerde statistieken heeft Oranje een kans van 98 % om het toernooi te bereiken. Duitsland volgt met 97 % en Spanje en Engeland zijn gedeeld derde met
96 %. Guus Hiddink's Rusland heeft een kans van 85 % om het eerstvolgende EK te bereiken. Dat verbaast me enigszins, want voor het komende WK in Zuid-Afrika heeft Guus zich niet gekwalificeerd.

De statistieken zijn gebaseerd op: 1: prestaties voetballers en teams, met nadruk op de afgelopen 5 jaar, 2: waardering aanval en verdediging en 3: onderlinge resultaten in het verleden.
Nu is het bijvoorbeeld een feit dat Oranje sinds 1966 (!) thuis 43 EK kwalifikatie-wedstrijden op rij ongeslagen is. Een prestatie van formaat en Nederland is daarmee recordhouder in Europa.

Maar goed, het EK halen mag dan, statistisch gezien, een peulenschil zijn, het EK winnen is van een ander orde. Enfin, eerst maar eens kijken hoe het in Zuid-Afrika gaat: stranden we in de achtste, kwart of halve finales ?
_

Wednesday, February 3, 2010

Citaten Wilhelmina, Londen 40-45

Ik zal in de eeuwigheid niet verzoenen, 0f ver-van-heutszen, vertikkie !
Daarvoor ben ik VROUW, heb je 't begrepen ?

Stamhoofd zoo zonder parlement, iets als de negeropperhoofden in Suriname-'t is tegenwoordig oneindig beschaafder daar de vergelijking te zoeken dan op 't vasteland van Europa

Ik kan de toestand goed beoordelen want dankzij mijne moeder ben ik Nederlandsch bij
uitnemendheid, het vleeschgeworden Nederlandsche volkskarakter...ik ben als het ware in den Nederlandschen vorm gegoten

Hier in 't stel niets dan kleinzieligheid en eigenbelang en een ergelijke kongsie...Gerbrandy en ik wandelen niet op rozen !

Dispereert niet. Doet alles wat u mogelijk is in 's lands welbegrepen belang. Wij doen het onze. Leve het vaderland !

Ik verlang ontembaar en onrembaar naar jou, mijn lieveling, ik hoop op veel lafenis door brieven

We raken dus Dirk kwijt zonder dat ik hem wegjaag...Alle Dirkiaansche vredeswenschen zijn in de doofpot waar ze thuis hooren !

Tuesday, January 26, 2010

Afkortingen

Afkortingen, gebruikt in de bibliotheek (niet compleet):

WIM
BICAT
MT
VUBIS
JIP
NL-plein
GIP
NT 2
HIP
BO
MLP
FO
FUWA
BD
VOB
OBBBC
MOSAIC
OLC
NVOB
BNA
SOOB
IBI
BOZH
RFID
Team V/J
NVD
Team KS
IBL
Team J
AVI
AVM
Picarta
KB
MIS
GGD
Z & B

Monday, January 18, 2010

Gidsen

Het Veronica Magazine is al jaren het grootste omroepblad en heeft een miljoenenomzet, Troskompas volgt op de tweede plek en derde is de afzichtelijke Mikrogids.
Al jaren is overigens de daling van de oplagen ongeveer 5 %, mede doordat er geen jonge abonnees bijkomen; jongeren lezen geen omroepgids en worden zeker niet lid van een omroep. Wat dat betreft ziet de toekomst er voor de omroepbladen somber uit.

Al met al zijn de omroepbladen big business, met oplagen van 100.000-en nummers en miljoenomzetten. Bovendien vormen de gidsen en goede binding met de achterban van een omroep, hoewel het tegenwoordig niet meer zo is dat je als abonnee automatisch lid van de omroep bent.

Op dit moment heb ik Vara's TV Magazine (VTM) zo'n half jaar in huis voor het luttele bedrag van 7,50. Het is een prima gids, maar ik neem uiteindelijk geen abonnement. Ik wil nergens "aan vast zitten".
Lekker af en toe een proefabonnementje, hier en daar een los nummer voor de helft van de prijs (aanbieding !) en anders de "TV-krant" voor 0,69 cent.

Die laatste is weliswaar sober, maar toch niet irritant. Dit in tegenstelling tot het populistische "TV film".
Uiteindelijk zijn de VPRO-gids en VTM in mijn ogen de beste omroepbladen: progressief en kritisch. Bij de NCRV-gids en Mikro-gids komt er teveel geloof om de hoek kijken en de bladen van de Avro en Tros zijn te keurig burgelijk.

Wat wel uniek blijft is het vele "wit" van de Mikro-gids op de programmapagina's. Het is geen gezicht en zonde van de ruimte. Hoe verzin je het ?
Dat is zo uniek, dat zie je in geen enkel ander omroepblad.

Saturday, January 16, 2010

Zouteloos

"Zoutkaartje"

Tuesday, January 12, 2010

Procastrinatie

Procastrinatie ? Nee, ik had er ook nooit van gehoord. Het betekent "naar voren schuiven". Het is een verschijnsel dat iedereen wel kent. Vooral als het vervelende en tijdrovende klussen betreft.

Het vreemde is echter dat we ook leuke bezigheden uitstellen, zoals het gebruik maken van een waardebon of het bezoeken van een museum in eigen woonplaats.
Zo wil ik al jaren een bezoek brengen aan het Kachelmuseum in Alkmaar en een rondvaart door de grachten maken, maar stel ik dat steeds uit. Immers: tijd genoeg toch ? Opvallend is overigens dat men met bezoekende vrienden zulke activiteiten sneller onderneemt.

Uit onderzoek van de Universiteit van Californie blijkt dat mensen niet goed over tijd kunnen nadenken. Des te langer die bon geldig, is des te groter is de kans dat ie niet gebruikt wordt omdat de uiterste datum verstreken is. Het idee leeft dat er in de (nabije) toekomst zeeen van tijd zijn om de bon te verzilveren of die bepaalde activiteit te ondernemen.

In de praktijk valt dat echter tegen. Nu in de agenda kijkend is september nog blanco, maar tegen die tijd is alles al weer vol gepland.
Daarom: in het aankomende seizoen met mijn vriendin de Kaasmarkt bezoeken !

Tuesday, January 5, 2010

The King and I

Op 8 januari zou Elvis Presley 75 geworden zijn, en daarom is er op BBC 2 veel aandacht voor The King. Zo waren zijn laatste jaren met de optredens in Las Vegas te zien en ook veel prive-opnames.

Ik heb altijd een obsessie voor Elvis gehad: zo succesvol, maar ook zo tragisch. Hij durfde geen nee te zeggen tegen zijn manager Colonel Parker, waardoor later ook goed songmateriaal door Elvis niet gebruikt kon worden en hij niet in Europa heeft kunnen optreden.

Na de '68 Special (Elvis live in zwartleren pak op tv), waarmee Elvis een succesvolle comeback maakte ("Suspicious minds", "In the ghetto" ) deed hij zo'n 837 optredens in de casino's van Las Vegas en indere steden in de USA, uiteindelijk gevangen in een fatale tredmolen. De scheiding van Priscilla en de drugs deden de rest. En niet te vergeten de dood van zijn moeder.

Ik vertel hier niets nieuws, maar het blijft fascinerend. Van jonge rockgod, via volwassen ster tot de uiteindelijke Junkie XL.

"We're caught in a trap..."