Friday, July 16, 2010

Bromsnorren

Ja, wie kent hem niet: Bromsnor uit de serie Swiebertje. De altijd plichtsgetrouwe veldwachter van het dorp. Toen alles nog idyllisch was op het Nederlandse platteland en het tuig het nog niet voor het zeggen had. Denk ook aan "Ons dorp" van Wim Sonneveld.

Almost to good to be true ? Maar hij heeft wel echt bestaan: de veldwachter. Vaak getooid met een alleen een sabel en een rijwiel (weet niet of ze ook allemaal een snor droegen) was de veldwachter de enige in een dorp die de orde moest handhaven. Hij straalde gezag uit en was tevens de dienstknecht (maar ook de voetveeg) van de burgemeester. Vaak waren het oud militairen en ze moesten kunnen lezen en schrijven.

Kortom: een gezaghebbende baan met een bijpassend salaris, zou je verwachten. Toch valt dat tegen: vaak verdienden ze nog minder dan een landarbeider en velen gingen daardoor zelf over de schreef. Andere veldwachters raakten aan de drank. Toch niet zo idyllisch allemaal dus.

Albert L.Kort beschrijft het allemaal in zijn boek "Bromsnor in Zeeland. Een geschiedenis van de gemeenteveldwacht 1795-1943."
Het boek is volgens de schrijver illustratief voor alle veldwachters in Nederland, want ze werkten allen op het platteland en onder identieke omstandigheden.

Toch zou ik Bromsnor op het platte land graag terug zien. Al is het maar met het idee van "vroeger was alles beter". En het is ook echt zo, ik heb het gezien in Swiebertje.

2 comments:

LWesp said...

Modern live is rubbish

joop said...

That's right, Wesp