Friday, July 23, 2010

Geely en Nano

De Nano van de Indiase fabrikant Tata is de op een na goedkoopste auto ter wereld: de Nano kost omgerekend zo'n 1.950 Euro. En hij is nog viersdeurs ook. In India, waar de mensen niet zo veel verdienen, is het een groot succes.

Ook China produceert een aantal goedkope auto's, zoals de Geely (met vleugeldeuren (!), die nog 400 Euro goedkoper is dan de Nano. En hij is van metaal. Jawel ! De Nano bestaat grotendeels uit plastic.

Opvallend is natuurlijk het contrast met westerse auto's, die aan allerlei strenge veilighheids eisen dienen te voldoen. Fabrikanten als Volvo geven alleen daar al miljoenen per jaar aan uit.

Uiteraard komen die auto's uit het Verre Oosten hier niet op de markt, zoals ook de Chinese Landwind niet door de keuring kwam.
Veiligheid heeft niet de hoogste prioriteit in landen als India en China, dus dat komt mooi uit. Nu rijdt de bevolking massaal op brommers (liefst het hele gezin tegelijk + kippen), dus zijn deze auto's al een verbetering.

In Nederland land is het overigens met de "overdekte brommers" niet veel beter gesteld. Ook minimale bescherming van de inzittenden en dan wel de 60 km/u weg op, waar het snellere verkeer voorbij flitst.

1 comment:

WJ said...

De Citroën 2cv was zijn tijd ver vooruit. licht, ruim , comfortabel, karakter, open dak, zuinig, handig