Saturday, June 5, 2010

Futurist spreekt

Futurist Marcel Bullinga voorziet, niet moeilijk te voorspellen overigens, het einde van het papieren boek over 10 jaar.
Nu al is het e-book bezig aan een gestage opmars. Ook de biliotheken waar ik werk doen aan uitlenen van e-readers en navenante boeken.

Volgens Bullinga, die zijn uitspraken deed tijdens een masterclass voor "pioniers" uit bibliotheekland, worden vnaf 2020 kranten en boeken uitsluitend vanaf een beeldscherm gelezen. Denk aan nieuwe intermediare toepassingen van de iPad.

De bibliotheek zal zo steeds meer een ontmoetingsplaats worden. Een centrum van cultuur, debat en zelfontplooiing. Dat is het nu al natuurlijk, maar de corebusiness is nog steeds collectie (de eindeloze rijen boeken).

Het verbaast me dat de gemeenten, die de bibliotheek financieel onderhouden, zo'n grote nadruk blijven leggen op het aantal leden en de uitleencijfers. Daar wordt de subsidie grotendeels op gebaseerd.
Ik vind dat achterhaald; er vinden zoveel andere activiteiten plaats. Ook komen bezoekers om te internetten of een tijdschrift te lezen. Die zijn niet terug te vinden in bovengenoemde cijfers.

Uiteindelijk zullen ook de DVD's, CD's en contant geld verdwijnen. Alles wordt uiteindelijk digitaal en virtueel. Alles staat in de toekomst op apparaten en schermen. En iedereen zal in de nabije toekomst altijd zijn iPod bij zich moeten dragen, anders begin je niets meer...

2 comments:

Unknown said...

De hedendaagse mens wil papier EN e-reader/smartphone.


groetjes Annemieke

HSD said...

Wat een afgrijselijk vooruitzicht.