Tuesday, February 9, 2010

Plaatsingsfavoriet zijn we wel

Deze zomer vindt in Zuid-Afrika het WK voetbal plaats en het Nederlands Elftal heeft zich gelukkig ook geplaatst. Probleemloos eigenlijk.
Ondertussen is afgelopen zondag alweer de loting verricht voor het eerst volgende EK.

Dat Nederland zich voor dat EK van 2012 in Polen/Oekraine zal plaatsen is eigenlijk al een zekerheidje. Althans, als je de voorspellingen mag geloven.
Volgens gepresenteerde statistieken heeft Oranje een kans van 98 % om het toernooi te bereiken. Duitsland volgt met 97 % en Spanje en Engeland zijn gedeeld derde met
96 %. Guus Hiddink's Rusland heeft een kans van 85 % om het eerstvolgende EK te bereiken. Dat verbaast me enigszins, want voor het komende WK in Zuid-Afrika heeft Guus zich niet gekwalificeerd.

De statistieken zijn gebaseerd op: 1: prestaties voetballers en teams, met nadruk op de afgelopen 5 jaar, 2: waardering aanval en verdediging en 3: onderlinge resultaten in het verleden.
Nu is het bijvoorbeeld een feit dat Oranje sinds 1966 (!) thuis 43 EK kwalifikatie-wedstrijden op rij ongeslagen is. Een prestatie van formaat en Nederland is daarmee recordhouder in Europa.

Maar goed, het EK halen mag dan, statistisch gezien, een peulenschil zijn, het EK winnen is van een ander orde. Enfin, eerst maar eens kijken hoe het in Zuid-Afrika gaat: stranden we in de achtste, kwart of halve finales ?
_

2 comments:

Anonymous said...

dat kan strakker J!

joop said...

Leg uit, Anonieme