Saturday, March 27, 2010

Daarom dus

Voor een e-book hoeft er geen papier gefabriceerd te worden en inkt wordt er ook niet gebruikt, laat staan dat je een illustrator zou moeten betalen. Toch is een elektronisch boek bijna net zo duur als een gewoon boek. Ra Ra ?

Een aantel redenen: het btw-tarief is 19 % en geen 6 %, zoals bij papieren boeken. Een gewoon boek wordt namelijk gezien als cultureel goed en een e-book (nog) niet. Bovendien kost het digitaliseren van een boek geld en ook de auteur en de uitgever willen natuurlijk wat verdienen.

Je zou kunnen zeggen dat die kosten al gemaakt zijn voor het papieren boek, maar zo werken de economische wetten niet.
Zo redenerend subsidieert het papieren boek het e-book.

Hoe moet het dan als in de toekomst papieren boeken minder belangrijk worden ? Dan zouden in dat geval e-books duurder moeten worden om zichzelf terug te verdienen. Daarom worden de reeele kosten nu al in de prijs opgenomen, net als de royalties voor de schrijvers.
Dit alles redenerend vanuit de uitgeverswereld, mind you.

Aan de andere kant ligt de winstmarge van de boekhandel op zo'n 40 tot 45 % van de verkooppprijs. Extreem hoog.De boekverkopers willen dezelfde marges bij het e-book hanteren, terwijl ze in feite geen verkopers en panden meer nodig hebben.

Als auteur zelf je boek uitgeven is in feite nu makkelijker dan ooit. Toch heeft dat weer haken en ogen: veel aankopen in de boekwinkels zijn impulsief. En daarbij speelt het uiterlijk van een boek natuurlijk ook mee. Een goede omslag is het halve werk.

En laten we eerlijk zijn: e-book is toch helemaal niets ? Alleen inhoud, zonder sfeer, geur of, desnoods, smaak. Het is praktisch en dat lijkt mij de ergste betiteling die je kunt bedenken.

No comments: