Monday, May 17, 2010

Rawk 'n roll

Een leuke serie op BBC 2: "Ï'm in a rock 'n rollband". In deze serie worden de diverse muzikanten van een groep figuurlijk ontleed. Denk aan de zanger, de drummer, de gitarist en de bassist. Vele bekende muzikanten werken mee.

Afgelopen zaterdag (dinsdag 18/5 herhaling) was de drummer aan de beurt. Velen passeerden de revue: Phil Collins, Ringo Starr (meest onderschatte drummer aller tijden), Stuart Copeland (Police), Tommie Lee (Motley Crue), Stephen Morris (New Order) en Carl Palmer (ELP).

Over een ding waren de betrokkenen (uitgezonderd Collins mag ik aannemen) het eens: een drummer moet nooit tegelijkertijd willen zingen. Het gaat ten koste van het (inspannende) drumwerk.

De drummer is overigens in het algemeen de laagste in de pikorde van de groep, maar tegelijkertijd legt hij het fundament van de muziek neer en maakt de drive: het opzwepende oerritme. Nummer 1 staat de zanger, nr.2 de gitarist, die de show mag stelen en nr. 3 de bassist, rustig zijn werk doend op de achtergrond (maar oh zo belangrijk !)

In het algemeen zijn drummers een beetje (prettig) gestoorde figuren (is mijn ervaring ook; he Aart !).
Mooiste voorbeeld is Keith Moon, de ADHD drummer van The Who, die niet ouder werd dan 33. Ongelooflijk zoals hij tekeer gaat op de drumkit. Geen bekken bleef onberoerd. Zo'n 10 jaar later was Rat Scabies een waardige opvolger van Moon in punkband The Damned. In feite kopieerde hij de stijl van de Who drummer.

Meest bewonderd door de geinterviewden: John Bonham van Led Zeppelin. Heeft veel drummers beinvloed. Werd ook niet oud; helaas. Overmatig drankgebruik was zijn hobby.
Mijn favoriete drummer ? Budgie van Siouxsie and the Banshees. Maar die zit helaas niet in "I'm in a rock 'roll band". Zangeres Siouxsie mag nog wel een woordje doen gelukkig.

22/5: de bassist

2 comments:

LWesp said...

Jaaa, Bassisten hebben wel iets met/van Zorro.

LWesp said...

Al, had Sid V. het niet helemaal,...