Monday, November 22, 2010

Nederland las

Ja, de actie "Nederland leest" (het geschenk aan de bibliotheekleden) loopt vandaag af, dus in zekere zin is deze post mosterd na de maaltijd.
Maakt niet uit, want dat kun je ook zeggen van de ontwerpwedstrijd voor het omslag van het boek "De grote zaal" van Jacoba van Velde. Als het boekje al lang en breed in de bibliotheken ligt wordt de prijswinnaar van de ontwerpwedstrijd voor het omslag bekend.

Jammer dat het geschenk zo lelijk uitgegeven wordt. Het ziet er altijd fantasieloos uit (rood witte blauwe letters met titel en auteur), terwijl er toch zoveel mogelijk is, zoals uit de aangedragen ontwerpen blijkt (En ook als je kijkt hoe het boek eerder is uitgegeven).

Neemt niet weg dat het een indrukwekkend boek is. De zielige en eenzame aftakeling van de hoofdpersoon in een bejaardenhuis in al zijn somberheid.
Het droevige is dat er in 50 jaar niet veel veranderd is in de ouderenopvang. Wel hebben de bejaarden een eigen kamer, in tegenstelling tot de "Grote Zaal" in de jaren '50. Maar veel aandacht en tijd is er nog steeds niet voor de bewoners. In dat opzicht is het boek van Jacoba van Velde (helaas) tijdloos.

No comments: