Wednesday, November 17, 2010

Vervuiling

Mooi, die nieuwe puntentelling in de Formule 1 ? Het lijkt goed gewerkt te hebben dit seizoen, want het was behoorlijk spannend tot het eind aan toe. Uiteindelijk werd het Vettel en het is 'em gegund, het is een leuk kereltje dat hard kan racen. Hij is de jongste wereldkampioen ooit.

Toch...had het oude puntensysteem verschil gemaakt qua tussenstanden en eindstand ?
Nu krijgt de nummer een 25 punten, de nummer twee 18 en de nummer drie 15 punten. Voor dit seizoen was dit respectievelijk 10, 8, en 6 punten. Uireindelijk maakt het de nieuwe puntendeling niet veel uit. De top drie zat dicht bij elkaar, net als vorig jaar. Stimulerend is in elk geval zeker dat de nummers 9 en 10 van een race voor het eerst punten krijgen.

Voor de F 1-statistieken die ik bij hou heeft de puntendeling als nadelig gevolg dat er een vertekend beeld onstaat in de ranglijst allertijden van coureurs met de meeste behaalde punten.

Rijders als Senna en Prost, die in het verleden veel punten behaalden (een zege leverde vroeger zelfs maar 9 punten op) worden op de ranglijst snel gepasseerd door de nieuwe generatie rijders als Alonso, Raikkonen en Hamilton, terwijl ze dezelfde resulaten behaalden.

Eigenlijk zou ik die nieuwe puntentelling moeten omrekenen naar het oude systeem. Zo zou je een reeeler beeld krijgen. Aan de andere kant: die ca.735 punten van Alonso zijn wel echt behaald. Reken je alles om, dan kloppen de statistieken niet meer.

That's the paradox in which I'm caught...

No comments: