Tuesday, December 21, 2010

Lost in the wild

Fraaie docu, in al zijn eenvoud boeiend: "Lost in the wild" (vorige week op tv). In drie delen ervaren we de belevenissen van een Engelsman die zich voor een periode van 3 maanden heeft laten droppen in de bossen van wild Canada.

Hij filmt daarbij zichzelf en de fraaie omgeving die, zo zou je zeggen, voor genoeg voedsel zou moeten zorgem om te overleven. Dat valt tegen. Waar zwemt al die smakelijke, wilde zalm ? Waar rennen die malse konijntjes ? Meestal als onze overlever gaat vissen is de vangst nihil, of bedraagt drie lullige visjes ter grootte van een reuzenguppie. En de konijnen mijden zijn valstrikken ook al.

Ja, hij had een paar keer een eland kunnen schieten en dan had hij voor maanden genoeg voedsel gehad. Maar dat is verboden bij de Canadese wet. En voor beren, waarvan we er geeneen zien tijdens de opnames (wel horen), zal hetzelfde gelden. Er wordt wel een paar keer een stekelvarken verorberd; en die smaakt uitstekend.

Al met al is het overleven in de wildernis niet makkelijk op die manier. Dat heeft tot gevolg dat de hoofdpersoon broodmager wordt en zijn harstslag flink afneemt. Uiteindelijk wordt de situatie kritiek en laat hij zich oppikken door een vliegtuig.

Schrijnend is ook de eenzaamheid van onze Robinson Crusoe. Na zo'n 40 dagen in het bos verlangt hij heftig naar menselijke contacten en is de lol er af, mede door de slechte voedselvoorziening.
In elk geval dapper dat hij het geprobeerd heeft. Ik denk wel dat ik in die situatie een eland had geschoten, om te overleven. En dat dan niet filmen uiteraard. Maar ok, dat is wel bedrog en dat is dan ook niet fair.

5 comments:

Anonymous said...

Auch die Hijmat ist nicht mehr schön.

Anonymous said...

De mens is een sociaal wezen. Bewonderingswaardig hoe natives hebben overleefd. Zonder cultuur is overleven echter niet mogelijk, en dat gaat niet zonder anderen. Eindelijk is geen Ray Mears die ogenschijnlijk zonder al te veel moeite overleefd in een bush of woestijn etc.
Wanneer wordt er eens een mens op Mars gedropt?

Anonymous said...

Heej rebel, mag ik je recept voor eland-puur-natuur?

XJr

LWesp said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Laatst een Eland aangereden op Route 66. Broodje Eland.?!!