Wednesday, September 22, 2010

Ga toch boeven vangen !

Onlangs sprak korpschef Stikvoort van het korps Holland Midden zich uit tegen de vele snelheidscontroles door de politie. In zijn ogen krijgt de politie er een slechte naam door. Steeds vaker horen de dienders uitspraken als "Ga toch boeven vangen".
Ik kan er nog aan toevoegen: verwerk meer aangtiften en los meer diefstallen op.

Alles is nuttiger dan het overdreven controleren op snelheid. Natuurlijk is het iedereen er over eens dat extreem te hard rijden gevaarlijk en daar mag gerust tegen opgetreden worden. Maar in de praktijk worden bestuurders aL beboet voor 6 km/u te hard.

Volgend jaar gaan de bekeuringen weer omhoog. Daar bovenop komt nog de 6 Euro "administratiekosten" van het CJIB. Werkelijk een gotspe: alsof die kosten niet betaald zouden kunnen worden uit de miljoenen die er per jaar bij de overheid aan boetes binnenstromen.

Inmiddels is het duidelijk dat de vele snelheidscontroles weinig met veiligheid op de weg te maken hebben, maar vooral dienen tot het vullen van de staatskas. Zoals je de accijns van een pakje sigaretten verhoogt, verhoog je net zo makkelijk de bekeuringen.

En net zoals de meeste mensen niet minder zullen roken door duurdere sigaretten, zo zullen de meeste bestuurders niet minder vaak te hard rijden door een hogere accept-giro van het CJIB.

No comments: