Tuesday, April 27, 2010

Hitler's vergelding

Nu terug in Den Haag: de V 2. De raket die in WO 2 dood en verderf zaaide is ivm bevrijdingsdag nu "live" te bewonderen.

In de hofstad stond in de oorlog een lanceerinrichting voor deze "Vergeldingswapens" (Vandaar de "V"). Velen werden er op Engeland afgevuurd, maar velen stortten al boven Den Haag neer, daar verderf zaaiend (Vandaar de "V"). Voor de bewoners was het altijd een benarde toestand omdat de raketten notoir onbetrouwbaar waren. Vaak stortten ze reeds na een paar kilometer neer op de stad, ipv van op Engeland.
Een andere keer veroorzaakte een "misplaatst" bombardement door de Engelsen op een lanceerinrichting van de V 2's 500 doden in een woonwijk.

De raketten van de nazi's waren voor die tijd overigens hypermodern en bedoeld om de kansen van het Derde Rijk te doen keren. Ze vernietigden veel in Londen, maar ze waren niet doorslaggevend voor de uitkomst van de oorlog.
Engelse piloten hadden op een gegeven moment door hoe de V2 te neutraliseren. Ze tikten met de vleugels van hun Spifires tegen de raket en brachten hem zodoende van hun dodelijke koers af.

De "Wonderwapens" van Hitler, zoals straaljagers (Messerschmidt ME 262), een nieuw type onderzeeer, de Tiger tank en bovengenoemde raketten kwamen te laat, werden ineffectief ingezet of waren uiteindelijk niet goed genoeg.

Een geluk: de nazi's hadden nog geen atoombom. Als Hitler die in handen gehad zou hebben...

No comments: