Friday, April 9, 2010

Malcom

Kleurrijk en veelzijdig was ie zeker: Malcom Mclaren, gisteren overleden op zijn 64e.
Zelf benoemd "entrepeneur extraordinaire", manager van The Sex Pistols, New York Dolls (liet ze optreden in het rood met hamer en sikkel), Adam and the Ants en Bow Wow Wow.
Uitvinder van de Engelse punk in 1975 met eerstgenoemde groep. Maar dan wel geinspireerd door New Yorker Richard Hell, van wie hij de gescheurde kleding afkeek.
McLaren hield er ook van om zijn bands "aan te kleden".

In elk geval zette de Pistols een enorme beweging op gang, die echter al snel door de commercie opgeslokt werd. Zelf heeft McLaren zijn pupillen ook tot het maximale uitgebuit, getuige de film "The great rock 'n roll swindle". Zanger Johnny Rotten heeft sinds de split van de band in '78 mooit meer een woord gewisseld met McLaren.

Het leuke van Malcom was dat hij open stond voor andere culturen en stromingen. Zo importeerde hij de drumbeat voor Adam and the Ants uit Burundi, maakte popplaten met opera-invloeden ("Madame Buttertfly") en flirtte met scratch en hip hop.

De laatste jaren hoorde ik niet zo veel meer over hem, maar we kunnen stellen dat hij een groot stempel op de popmuziek van de 20e eeuw gedrukt heeft.

1 comment:

lidia said...

Ik heb twee CD's van hem met oa inderdaad die Madame butterfly uitvoering
. Mooie muziek.