Monday, October 18, 2010

Patatgeneratie 1 t/m 4

Toen Jong Oranje onlangs thuis verloor met 1-3 van Jong Oekraine ging coach Cor Pot behoorlijk tekeer over de mentaliteit van de jonge Nederlandse spelers. "Ze lopen rond in hun Louis Vuitton tasjes en denken het gemaakt te hebben. Maar als ze op deze manier denken de top te halen, kunnen ze nog wel eens hard op hun kont vallen."

En zo schaarde de bondscoach zich in een reeks van trainers die zich eerder negatief over hun jonge spelers uitlieten.
Leo Beenhakker had het over de "patatgeneratie", toen hij sprak over spelers als Witsche en Roy en verweet ze gebrek aan professionalisme. Han Berger, coach van Jong Oranje in 1999: "Jonge spelers worden te snel op een voetstuk geplaatst".

Aad de Mos zei begin jaren '80, als trainer van Ajax, dat je met spelers als Vanenburg, Rijkaard en Van Basten "de oorlog niet wint".
Enfin, we weten allemaal hoe ver deze spelers het later geschopt hebben...
Ruud Gullit verwonderde zich over de vrolijkheid van de spelers op de bank van de spelersbus na een nederlaag van het elftal.

Kortom: de patatgeneratier is van alle tijden. Gelukkig ontwikkelen de meesten zich als goede en professionele spelers, die veel prijzen pakken.
En uiteindelijk won Jong Oranje in Oekraine wel met 0-2. Maar, ok, dat was tekort voor het halen van het EK van 2011.

2 comments:

robertoh said...

He Joop,‬
eindelijk eens een reactie.‬
Commentaar op de jeugd is van alle tijden. Ik heb stukjes van de jaren 30 waarin er Sodom en Gomorra wordt gepredikt over de jeugd. Het is meer een reactie op een teleurstelling van de oudere generatie. Van Gaal heeft daarin een positief voorbeeld. Hij kraakt
zijn spelers nooit af.‬
gr. Rob

joop said...

Ja, dat is goed van Louis. Hij coacht Jong Oranje dan ook niet.

Maar als coach van Jong Oranje is het gebruikelijk om dat wel te doen.

Zal ook wel makkelijker zijn in die positie.