Saturday, October 9, 2010

Deskundologie

De belangrijkste maat voor de deskundologie zijn de klompen en de pet. Bij een deskundologisch onderzoek zijn de klompen nodig om te voelen wat je met je klompen aan kunt voelen, en de pet is nodig als maat om te kunnen voelen of het niet boven je pet gaat, om te kijken van onderuit de rand: kan ik deze situatie, dit embleem overzien.

De wetenschap, de officiele onderzoekers van allerlei problemen, gaan problematisch te werk, dat wil zeggen: zij strompelen van probleem naar probleem.
Een probleem is al een vergadering, een probleem is al het samenstellen van een rapport, een probleem is al het wachten op een rapport, en wat heb je dan nog, je hebt een beperkte dosis informatie van een beperkte vakgroep, van een beperkte vak- discipline.

De deskundologie tracht door deze discipline heen te breken naar de mens, de mens die zelf moet weten wat hij eet, de mens moet zelf weten wat hij ruikt, de mens moet zelf weten wat hij uberhaupt consumeert, de mens moet zelf doen.

Deskundologie is om het kort te zeggen een appel aan het zelfdoen, een appel aan het alles mag vandaag. Er zijn geen grenzen, de grenzen worden doorbroken, dat is deskundologie. De deskundologie zoekt simpele antwoorden.

Robert Jasper Grootveld

No comments: