Friday, June 29, 2007

Pimp je huis

De miskende Joke Pietersen

Altijd al een schilderij van Karel Jansen, Joke Pietersen of Anton de Jong willen hebben ? Sla dan nu je slag. Niet dat dit bekende kunstenaars zijn, maar het Instituut Collectie Nederland (ICN), beheerder van de kunstcollectie van de staat, houdt opruiming en een Karel Appel zit er niet tussen.

Een contraprestatie svp

Via E-bay wordt v.a. 4/7 een deel ervan op www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl verkocht; de rest wordt geveild op 23 oktober. De totaal 1400 voorwerpen zijn afkomstig uit musea als het Utrechts Centraal Museum en het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Zowaar geen geringe namen, maar de meeste kunstvoorwerpen zijn daar nooit geexposeerd. Zij komen uit stoffige kelders. Veel zijn gemaakt in het kader van de BKR (Beeldende Kunst Regeling), die in de jaren tachtig werd afgeschaft. Als contraprestatie voor een door de overheid verstrekt inkomen diende de deelnemende kunstenaar werk in te leveren bij de overheid (die het vervolgens opsloeg in depots).

Halve crimineel

Anno 2007 zou zo'n regeling ondenkbaar zijn; de vette jaren, qua uitkeringen, zijn voorbij. Als je nu een uitkering aanvraagt wordt je beschouwd als halve crimineel. In de jaren zeventig lag het allemaal anders, toen groeiden de bomen nog tot in de hemel. Alles en iedereen werd nog gesubsidieerd. Met als gevolg dat we nu nog met een grote berg "overbodige" kunst zitten.
Interessant om eens uit te zoeken hoe de normen waren voor een "uitkering voor kunst" (als er al normen waren). Ik bedoel: wie bepaalde nu wat kunst was of niet ? Kon iedereen zich kunstenaar noemen of diende je er op zijn minst "artistiek" uit te zien (met soepjurk, respectievelijk baardje) ?

Transparantie ?

In elk geval is er via E-bay veel te koop: schilderijen, mode, textiel, sculpturen, kostuums, you name it. Ongetwijfeld zullen er mooie voorwerpen tussen zitten. Misschien een leuk idee om je huis wat op te frissen met kunst ? Waarschijnlijk zal de prijs ook niet te hoog zijn.
Projectleider Bergevoer van het ICN: "Het zou makkelijker zijn om alles in een depot te doen, de deur te sluiten en de sleutel weg te gooien".
Dat dit niet gebeurt is uit verantwoordelijkheidsgevoel: het afstoten van kunst moet "transparant" gebeuren; derhalve de openbare veiling.
Eigenlijk vind ik dat deze kunstvoorwerpen gratis aangeboden dienen te worden, bijvoorbeeld via loting. Zo ziet iedereen nog iets terug van het betaalde belastinggeld voor de BKR...

www.haaleenstukjemuseuminhuis.nl

1 comment:

Anonymous said...

wat ik zocht, bedankt