Tuesday, June 12, 2007

Nogmaals: 2.0

1.0 en 2.0

Web 2.0: ik heb het er op deze plaats vaker over gehad. Het staat voor de eigen toepassingen van gebruikers van internet. De eerste versie van internet (1.0) was meer van aanbieder na gebruiker toe, bij 2.0 is het gebruik meer interactief.

Weinig bekend

Uit onderzoek van het bureau Ruigrok/Netpanel blijkt dat vooral You Tube, Hyves (zelfs ongeboren vruchten worden al aangemeld) en Marktplaats de meeste bezochte sites van dit moment zijn.
Opvallend verder: slechts 2 % van de Nederlanders weet waar de term Web 2.0 voor staat. Verder blijkt: het is vooral een mannending. Zij steken er meer tijd in en halen er meer uit als vrouwen, zegt Ruigrok/Netpanel.

Mannen en vrouwen

Mannen plaatsen ook meer en andere content op internet dan vrouwen. Zij houden zich meer bezig met muziek, ideeen met betrekking tot een product of dienst, vakkennis en links/bookmarks op internet.
Vrouwen plaatsen vaker dan mannen ervaringen met betrekking tot een ziekte of medicijn, recepten, info over koken en emotionele ervaringen op het net.
Beide seksen leveren andere activiteiten in om deel te nemen aan Web 2.0: sporten, werken, slapen, uitgaan en shoppen worden alle minder gedaan.
Je zou kunnen zeggen dat door de komst van het Web 2.0 zowel meer (internet) als minder activiteiten (zie hierboven) ondernomen worden. Het is in elk geval onpersoonlijker geworden. En wie heeft er nog tijd om een boek te lezen ?

35- en 35 +

Een laatste conclusie: ook qua leeftijd zit er verschil in het gebruik van Web 2.0. Zo zijn jongeren tot 35 over het algemeen beter bekend met de verschillende sites en toepassingen en gebruiken ze die voor meerdere doeleinden.
Verder steken ze meer energie in Web 2.0 en plaatsen ze meer en een grotere diversiteit aan content.
Overigens las ik dat de bekende afbeeldingsite Flickr nu ook onder censuur staat. Te blote plaatjes worden verwijderd; het is maar dat u het weet.

2 comments:

Marina Noordegraaf .... said...

Ik heb altijd al (graag) tot de minderheid behoord :-) (Vrouw en 38)

joop said...

Ja, jij bent de positieve uitzondering (gelukkig maar !).