Tuesday, June 19, 2007

De luchtballon doorgeprikt ?

Ken jij eern atavar ?

Opvallend: ik ken niemand in mijn vriendenkring of van mijn collega's die in de virtuele wereld van Second Life vertoeft (en daar rijk wordt of solliciteert bij het filiaal van Randstad). Is het niet interessant of niet bekend genoeg ?
Over Second Life wordt genoeg gemeld in de media, daar ligt het niet aan. Ook hebben vele bedrijven zich al gevestigd in de perfecte (?) wereld van Second Life, in de hoop een graantje te kunnen meepikken.

NL-gebruikers

Nu blijkt echter dat het aantal bezoekers/atavars (je alter ego aldaar) tegen valt.
De website Emerce kwam tot de conclusie dat er in Nederland zo'n 17.130 actieve gebruikers zijn. Eerdere schattingen gingen uit van zo'n 160.000 Second Lifers, oftewel 10 % van de bevolking. Wel opvallend is dat de Nederlandse gebruikers tezamen veel meer uren in hun virtuele leven doorbrengen dan bijvoorbeeld Japanners of Italianen.

Wereldwijd gebruikers

Wereldwijd vallen de cijfers ook tegen. De veronderstelde miljoenen gebruikers zijn niet terug te vinden in de statistieken.
Amerika staat bovenaan met 130.000 actieve Second Life-junks(op een bevolking van meer dan 200 miljoen), gevolgd door Duitsland en Frankrijk; Nederland staat negende. In totaal gaat het wereldwijd om zo'n 507.000 gebruikers.


Working for the Linden-dollar

Zij wisselden in mei samen 6,8 miljoen dollar in voor de zgn. Linden-dollars (de betaaleenheid in Second Life).
In diezelfde periode was de totale omzet in echte dollars nog geen half miljoen; een besteding van minder dan 1 dollar per actieve gebruiker.
Overigens: ook in Second Life spenderen mannen, net als in het hele web 2.0-gebeuren, meer tijd als vrouwen in deze virtuele wereld.
De cijfers: de mannen zaten 11.9 miljoen uur achter hun pc, vrouwen 8,9 miljoen uur.

Conclusies ?

Het verbaast me dat Second Life relatief weinig bezoekers trekt. Zijn we nog niet toe aan een virtuele wereld ? Of kan er niets tippen aan de echte ?
Valt de smaak van een glas champagne in Second Life wat tegen ? Voelt die kus van die lekkere babe/kanjer wat flauwtjes aan ? Of mis je je echte vrienden en het geluid van een merel in de tuin ?

2 comments:

lidia said...

En jij Joop? Beweeg jij je in het virtuele wereldje?

joop said...

Nee, niet in dat virtuele wereldje.
Ik heb thuis geen internet, anders zou ik er al in vertoeven.