Thursday, June 7, 2007

Twee sombere gezichtjes op het podium

Boetes en sterren

Twee weken geleden vond de Formule 1-race plaats in het sfeervolle Monaco. De jet-set is er verzameld en dobbert in dure jachten in de haven. Er lopen vele sterren rond (alleen moest Paris Hilton het dit jaar laten afweten...) en het is zien en gezien worden.
Alonso werd eerste, op de hielen gevolgd door zijn teamgenoot. Massa werd derde en stond met een somber gezicht op het podium. Twee weken daarvoor, in Spanje, was het andersom: Massa eerste en Alonso derde; toen stond die laatste met een sip gezicht op het podium. Sip omdat hij niet gewonnen had.
Weinig bekend: officieel kun je van de FIA (de overkoepelende bond) een boete van 5000 dollar krijgen als je sjacherijnig op het podium staat !

MM-werk

De hoofdzaak blijft racen, ook in Monte Carlo. Ooit vroeg een journalist aan Niki Lauda: "Je rijdt een paar millimeter van de vangrail. Is dat niet gevaarlijk ?"
Zijn antwoord: "Ik zit er een millimetyer vanaf en dat is genoeg".
Het is krap in de straten van het vorstendom. Menig coureur die er crasht en ooit reed er een de haven haven in.

Blind to the ifs in life

Wat te denken van "blind" de tunnel in met 280 km/u ? Op een doordeweekse dag rijdt de automobilist er zo'n beetje 50 km/u. Tijdens de Grand Prix gebeurt het regelmatig dat coureurs er op elkaar knallen. Het slachtoffer komt vervolgens met drie wielen (of minder) de tunnel uit.
Vroeger stond er trouwens bij de uitgang van de tunnel nog een vangrail, maar na de bijna fatale crash van Wendlinger in '94 hebben ze die maar verwijderd en kun je rechtdoor bij de betreffende chicane.

DC voor joker gezet

Nadeel van Monaco is dat er bijna niet kan ingehaald worden, de straten zijn er te smal. Ooit zat Coulthard (DC) zo'n 13 ronden achter Bernoldi in diens inferieure Arrows voordat hij er voorbij kon. (Maar misschien zegt dit meer over DC's rijderskwaliteiten).
De editie 2007 was helaas geen opwindende race: geen inhaalacties en crashes. In 1996 finishten in de regen slechts 7 van de 22 deelnemers; dat was nog eens spectaculair...

Het circuit Gilles Villeneuve

Zondag de race in Montreal, een vrij snel circuit met een verradelijke chicane na bocht 17, waarop menige rijder zich verkijkt en daardoor in de muur belandt.
Volgende week de USA, een van de saaiste races op Indianapolis op de kombaan.
Zal Ralf, de broer van, weer hard crashen (zoals een paar keer eerder in Amerika) ? Zal Hamilton, de jonge Brit zijn eerste zege pakken ? En onze Christian Albers, kan hij ook boven P 22 kwalificeren ?
Veel plezier zondag !

No comments: