Friday, June 22, 2007

Laatste dagen

5 april 1994

"Last days" is de laatste film van regisseur Gus van Sant; ook op DVD te zien. Hij gaat over de laatste dagen van Kurt Cobain, de zanger/gitarist van Nirvana. Hij pleegde op 5 april 1994 zelfmoord met een geweer. Nu is er al veel gezegd en geschreven over Cobain, maar de laatste dagen van zijn leven waren nog niet verfilmd.

Burn out or fade away

In de film heet hij niet Cobain, maar Blake (maar de acteur is sprekend Cobain). Hij doolt zinloos door bossen, wast zich bij een waterval en warmt een portie oude bonen op. Al de tijd hangt zijn lange blonde haar voor zijn ogen en maakt hij een verdwaasde indruk. Hij is voor niemand aanspreekbaar en mijdt mensen (waaronder zijn vrouw Courtney). Op zijn afscheidsbrief stond: "And remember it's better to burn out than to fade away".

Rock 'n roll held tegen wil en dank

Al met al een ontluisterend beeld van een rock 'roll zanger in verval. Hij wordt geteisterd door heroineverslaving en depressies. Dat terwijl de wereld aan zijn voeten ligt: miljoenen CD's zijn er verkocht van "Nevermind", de tweede schijf van Nirvana.
Toch gaf dit geen bevrediging: hij was een onwillige ster en zat niet op beroemdheid te wachten en zeker niet op het voor de duizendste maal spelen van "smells like teen spirit". Op het eind van zijn leven was hij klaar met muziek maken, al zie je hem in "Last days" nog wel lusteloos enige akkoorden aanslaan, begeleid door klagerige zang.

Typisch Gus

Van Sant heeft heeft het in zijn typische stijl gefilmd: dromerig en zonder iets uit te leggen of duidelijker te maken. Daarvoor blijft de kijker wel met enige vragen zitten: wie zijn die medebewoners van Cobain, waar is zijn vrouw ? etc.
Uiteindelijk zijn die vragen niet belangrijk en gaat het om de sfeer; de feiten zijn toch al bij iedereen grotendeels bekend.
Van Sant doet in "Last days" in feite hetzelfde in zijn film "Elephant", over de schietpartij op de Columbine highschool. Die glijdt ook als een kwade droom aan je voorbij, zonder maar iets uit te leggen over motief of achtergrond.

No comments: