Friday, January 12, 2007

Ik vertrek ! (maar voor hoe lang ?)

Deze week zag ik op tv een aflevering van de documentaire-reeks "Ik vertrek".
Het gaat over Nederlanders die in het buitenland een nieuw bestaan willen opbouwen en Frankrijk is daarbij een favoriet land.

Jan en Walther zijn twee Brabanders van in de vijftig, genietend van het goede leven en half verstaanbaanbaar, zoals het echte Brabo's betaamt.
De eerste heeft al jaren een goed lopende galerie en Walther "zit in de mode" (wat hij daarin precies doet blijft onduidelijk).
Oh ja, hij heeft ook nog een half jaar in de horeca gewerkt, eveneens onduidelijk in welk functie.

Samen hebben ze het plan opgevat om in de Bourgogne een kasteel te huren en dit open te stellen voor gasten, tegen betaling van zo'n 150 Euro per nacht. Of dat dan inclusief ontbijt is ?
Dat is een vraag waarover de vrienden het niet eens worden.

Het begint al goed: de vooruit verzonden huisraad, die door reeds aanwezige vrienden in Frankrijk opgeruimd en binnen gezet zou worden, staat te verpieteren in de regen terwijl de vrienden aan de wijn zitten. Het is nog een geluk dat de dure schilderijen van Jan wel veilig gesteld zijn, in tegenstelling tot zijn dure pakken (maar die worden wel weer droog hoor...).
Als Jan en Walter aankomen willlen de vrienden op de goede aankomst proosten, maar daar voelen de beiden emigranten op dat moment niet veel niet voor...

Verder in deze aflevering: bijenplagen, (tientallen kilo's) beddegoed met de hand wassen (defecte wasmachine), ontevreden gasten (U heeft niet van tevoren het avondmaal geboekt ? Dan geen diner), de opbrekende milt van Walther (waardoor hij weer terug naar moeders in Brabant moet) en Jan die er geen flauw benul van heeft hoe de barbeque aan te steken.
Ook nog: koken voor tientallen gasten tegelijk (met glaasje wijn in de hand, uiteraard), leren Frans te spreken en niet aan te vullen geldtekorten.

Uiteindelijk komt Jan tot de conclusie dat hij nog een paar jaar in Frankrijk zal blijven (maar zeker niet voor altijd) en ziet de in Nederland verblijvende Walther niet in hoe de schulden voldaan moeten worden.
Zal het tussen de vrienden op Le Chateau ooit nog goed komen ?

No comments: