Friday, January 19, 2007

De rode baron

Het raakte me toch meer dan ik had verwacht: Michael Schumacher stopt met racen !
Ik had verwacht, en gehoopt, dat "Der Michael" er nog een jaartje aan vast zou plakken.
Goed, eens stopt je Formule 1 carriere: alle records heeft hij gebroken, dus wat valt er nog te winnen ? Voor het geld hoefde het ook niet meer, onderhand is al hij miljardair.
Aan de andere kant liet hij in Brazilie vorig jaar zien nog niets aan gretigheid verloren te hebben. Hij zette daar een formidabele inhaalrace neer, de Renault en McLarens passerend alsof het Smarts waren.

Het is ook veelbetekenend dat Formule 1 werelkampioen Fernando blij is dat hij zijn beide titels gewonnen heeft terwijl Schumacher nog racete. Zonder hem zouden ze minder waard geweest zijn. (Leuk overigens dat de jonge Michael nog gestreden heeft tegen de grote Ayrton Senna, die in 1994 verongelukte).

Sommigen zeggen: geen wonder dat hij zoveel won, hij had ook de beste auto (Ferrari). Mijn wedervraag is dan: hoe kwam het dat hij de beste bolide had ?
Uiteindelijk wist hij altijd de beste mensen om zich heen te verzamelen en iedereen in het team te motiveren, van de poetsjongen tot de teamchef. Zo was het bij Benetton (zijn vorige team), zo was het bij Ferrari.

Echt geliefd is hij echter nooit geworden, zelfs niet bij de tifosi in Italie. Het blijft natuurlijk een Duitser, dat is al een eerste nadeel (die zijn immers nooit geliefd) .
Tel daarbij een aantal dubieuze acties, zoals de botsingen met Hill en Villeneuve en het in Monaco 2006 expres stilzetten van de Ferrari tijdens de kwalificatie (zodat deze gestopt moest worden en Schumacher zijn polepositie kon behouden; dat dacht hij althans).
Voorts was Michael een coureur die al zijn teamgenoten vermorzelde. Deze speelden altijd een bijrol en moesten in dienst van "De Rode Baron" rijden en hem soms zelfs de zege schenken.
Dat is ook de kern van een fanatiek sportman: die gaat over lijken om alles te winnen.

Al met al heeft Schumacher een imposante carriere neergezet.
Nu wordt het tijd voor nieuwe helden als Alonso, Raikkonen, Button en Kubica.
Het is ook zo goed als onmogelijk dat iemand zijn records nog zal verbreken.
Michael: het ga je goed en bedankt !

No comments: