Monday, January 22, 2007

Een zondagmiddag in Wijk aan Zee

Het is een goed traditie om elk jaar met goede vriend R. het Corus Chess Tournament in Wijk aan Zee te bezoeken.
Vroeger nog bekend staand als het Hoogovens Schaaktoernooi, beschikt het altijd over een sterk deelnemersveld: de wereldtop is ook dit jaar weer aanwezig.
Zo vind je er toppers als Anand, Topolov en Kramnik. Leuk is ook de aanwezigheid van Carelsen, een grootmeester van zo'n jaar of 16. Echt nog een knulletje, maar hij kan zich enigszins meten met de groten (Zijn vader was overigens nog voetbalinternational voor Noorwegen).
Vroeger genoot ik altijd van de aanwezigheid van The Boss, Kasparov, die het toernooi meerdere malen won. Helaas is hij gestopt.

De wedstrijden worden gespeeld in De Moriaan, een grote sporthal en de toegang is gratis. Er spelen ook vele amateurs. Deze spelen vooraan in de grote ruimte en je kunt er tussendoor lopen en de partijen bekijken.
De grootmeesters spelen helemaal achterin. Ondanks een doorlopende balie kun je er aardig dichtbij komen en de wedstrijden zijn te volgen op breedbeeldchermen.
Een verbod is er er wel: een verbod om te praten of zelfs maar te fluisteren. Als je dit overtreedt wordt je boos aangekeken.
Het is grappig: duizenden mensen bij elkaar en bijna niemand die er praat. Waar vind je dat anders ?

Karakteristiek is ook de geur van verse erwtensoep die er verkrijgbaar is. Verder opvallend dat bijna alleen mannen het toernooi bezoeken. Schaken is blijkbaar nog steeds niet populair bij vrouwen, ondanks het feit dat er ook vrouwelijke grootmeesters aanwezig zijn.

Na een uurtje ga ik met mijn vriend zelf even schaken in een cafe bij de strandafgang. Het contrast met De Moriaan is enorm. Het is een grote kakafonie van heen en weer lopende en pratende mensen en het is bijna onmogelijk om je te concentreren op je schaakpartij. Een schaakklok is er niet en dat is onwennig: steeds gaat je hand tevergeefd automatisch naar de fictieve drukknop...

Na een paar partijtjes gespeeld te hebben wandelen we terug naar het toernooi, om vervolgens na zo'n uurtje de analyses in de grote tent te bekijken, een goed glas bier in de hand.
De twee analisten doen het met humor en betrekken altijd de aanwezigen in hun analyses. Als er op dat moment nog een partij gespeeld wordt is zo'n analyse extra leuk: welke zet zou Van Wely gaan zetten ?

Na afloop rijden we tevreden naar huis, nog mijmerend over het gebeuren in zijn geheel. De week daarna werkt het nog door als je een spelletje schaakt en je ook even grootmeester waant...

No comments: