Friday, June 27, 2008

De antirookmagier

Minister Ab Klink heeft een prijs gewonnen: "Niet-roker van het jaar". Dit voor zijn anti-rookbeleid m.b.t.de horeca. Wel vreemd die prijs, want hij rookt af en toe wel een sigaret. Hoe kun je als roker "Niet-roker van het jaar" worden ?

Maar dit terzijde. Vanaf 1 juli gaat het rookverbod in horeca in. Nooit meer doorwalmde kroegen. Nooit meer een heerlijke Marlboro bij een koel glas bier in een cafe. Nooit meer de doorrookte longen de "mornig after" en de naar nicotine ruikende kleding, herinneringen een ruige avond uit. Het is vies en ongezond, ok. Maar een kroeg zonder roken ? Ondenkbaar ! Voor eetgelegenheden kan ik het nog billijken. Restaurants = eten. Eten + rook is smerig.

Met welk argument wordt het rookverbod onderbouwd ? "Iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek". Ik zou zeggen: If you can't stand the heat, stay out of the kitchen". M.a.w.: niemand is verplicht in een rokerige kroeg te werken.
Het is geen plaats waar je (min of meer) niet omheen kan, zoals een gemeentehuis of bibliotheek.

Maar alles went. In Ierland schijnt het rookverbod al aardig ingeburgerd te zijn, dus dat zal hier ook wel lukken. Een voordeel: het scheelt in de portemonnee en het scheelt in de kater de volgende morgen...

2 comments:

Anonymous said...

met buitenroken kom je eindelijk eens van je kruk af,Norm

joop said...

Ik kan die kruk ook buiten zetten...