Monday, June 16, 2008

Drama in Geneve

Veel getoeter van auto's in de buurt gisteravond, na afloop van Tsjechie-Turkije. Feestvierende Turken. Begrijpelijk, als je in de blessuretijd, na een achterstand van 2-0, terugkomt naar 2-3 en de kwartfinales haalt.
Deze wedstrijd was er een met veel drama. Tsjechie was sterker, maar door de fanatieke inzet van de Turken en een blunder van keeper Cech (what's in a name ?) werd het tij gekeerd. Opmerkelijk hoe een wat saaie wedstrijd kan omslaan in zowel ontgoocheling als euforie. En was dat derde doelpunt van Turkije buitenspel of niet ?
En wat te denken van 2 spelers met een hoofd in het verband door aanvaringen en een keeper die eruit gestuurd werd ?

Het Polen van grijze eminentie Leo Beenhakker dacht de buit al binnen te hebben na de voorsprong van 1-0 op Oostenrijk. Ook daar verdriet in de laatste minuten, toen het gastland een penalty kreeg. Oorzaak was een, in de ogen van de Polen en in de mijne, duidelijke Schwalbe van een Oostenrijkse speler.
De woede bij Beenhakker en alle in het stadion aanwezige Polen was enorm. Enkele aanwezige Poolse regeringsleiders riepen op tot een boycot van de laatste groepwedstrijd en ook de oude Lech Walesa moest in bedwang gehouden worden. Het is omdat hij nogal verzwakt was, maar anders...

Al dit drama behoort ook tot de folklore van het voetbal. Dit maakt het ook zo mooi.
De fopduik, het buitenspel, het verlies in de blessuretijd, de gemiste penalty en de zwaar geblesseerde speler die het veld moet verlaten...
Kortom: het mooiste spel ter wereld.