Wednesday, June 18, 2008

Boekverbranding in de biliotheek

Wilbert Stuifbergen staat morgen terecht voor het vorig jaar verbranden van twee van zijn eigen boeken (dat dan weer wel) in de bibliotheek van Den Haag. Hij protesteerde met deze daad tegen de overeenkomst die de Haagse bieb gesloten heeft met die van Shanghai. Volgens Stuifbergen hebben er in de bibliotheek van Shanghai boekverbrandingen plaats gevonden. Het zou gaan om materiaal van de (verboden) Falun Gong beweging, die door de Chinese overheid vervolgd wordt.

Stuifbergen protesteerde met zijn daad ook tegen de goede handels en - culturele betrekkingen van Den Haag met China. Dit terwijl er, zoals bekend, de nodige censuur heerst. Om over de mensenrechten maar te zwijgen.
Hijn stookte zijn vuurtje vorig jaar expres op de marmeren vloer, zodat het vuur zich niet zou verspreiden. Toch werd de politie gealarmeerd en nu moet hij dus voorkomen. Zijn jaar schorsing als lid van de Haagse bibliotheek zit er overigens bijna op...

Tja, wat moet je van de hele zaak denken ? Aan de ene kant handelde Stuifbergen uit edele motieven. Maar hoe betrouwbaar is zijn informatie dat er in de Shanghaise biblioteek daadwerkelijk boekverbrandingen plaats vonden ?
Bovendien: brand stichten is niet vrij van gevaar. En als je zelf boeken verbrandt (ook al waren het "twee niemendalletjes") ben je dan niet net zo schuldig als de Chinezen ? De nazi's verbrandden ook boeken in het openbaar...
Boeken verbranden: niemand zou het eigenlijk ooit moeten doen.

1 comment:

Anonymous said...

De Amerikaanse tegenhanger van onze NVB ALA) heeft een site over boekverbranding. Ze verzamelen allerlei bronnen en volgen sommige acties rond boekverbranding. Een deel bevat ook historische informatie, zoals de periode van de Nazi's en de recentelijke gebeurtenissen rond Harry Potter. Ook uitgebreid aan bod komen uitspattingen vanuit religieuze opvattingen.
Een bizarre site als je bedenkt dat het ook aktuele gebeurtenissen betreft.
http://www.ala.org/ala/oif/bannedbooksweek/bookburning/bookburning.htm
Ik denk ook meteen aan het boek Fahrenheit 451 van Ray Bradbury...
Erwin.