Monday, June 23, 2008

ABC-tje

Tegenwoordig is elke nieuwe wasmachine of koelkast voorzien van een energielabel. Heel handig natuurlijk: zo zie je meteen of je een stroomslurper in huis haalt of een zuinige lobbes.
Auto's zijn ook uitgerust met eenzelfde energielabel. Daar loopt het systeem van A t/m G. Denk bij A aan een Daihatsu Cuore en bij G aan een Lamborghini (1 op 6 of in die buurt).

Overigens vreemd dat nieuwe motoren niet zijn uitgerust met een energielabel. Misschien zijn de onderlinge verschillen in verbruik niet zo groot ? Hoewel...De Suzuki GSX 1400 gebruikt gemiddeld zo'n 1 op 13 en mijn motor 1 op 18. Dat scheelt toch aanzienlijk. Zou mijn Fazer een B-label verdienen of een A-label ?
Vergeleken bij die Cuore (4,4 liter op 100 km) is mijn Yamaha wel een grootverbruiker en wordt het een een D of E...

In elk geval gaan steeds meer bedrijven over op auto's met het label A, B of C. Lekker zuinig, milieuvriendelijk en bij A en B korting op de BPM. Automerken (Mercedes, Volvo) die geen ABC-tje hebben krijgen het volgens autoleasebedrijven steeds moeilijker. Niet alleen vanwege milieuoverwegingen, maar ook vanwege de hoge brandstofprijzen. Een ander belangrijk argument om een ABC-auto te gebruiken is dat het goed is voor het imago van een onderneming.

Enfin, over niet al te lange tijd rijden we allemaal op stroom of op water. Milieuvriendelijker kan het niet. De hybridewagen rukt op. Toch zie ik mezelf niet snel op een motor rijden die alleen op stroom rijdt. Dan is de lol er wel vanaf, want met de sportiviteit is het dan gebeurd.

2 comments:

Marina Noordegraaf .... said...

En toch ... een groot huis kan een A-label krijgen en toch veel meer energie verbruiken dan een klein C-huis.

Hoezo is het met de sportiviteit gebeurd als je op stoom rijdt? Dat is toch ontzettend cool! :-)

joop said...

Stroom "cool"?
Waar zijn die lekkere oliedampen dan gebleven ?