Wednesday, July 2, 2008

Pitchers op de pijnbank

Nu heb ik niets met zakenlui en ondernemers, maar toch kijk ik graag naar KRO's "Dragons Den" (naar een format van de BBC). Hierin laten aanstaande ondernemers en uitvinders (de "pitchers") hun product/idee zien aan een jury van ervaren zakenlui. Zij kunnen de kandidaat belonen met een fikse investering of naar huis sturen met lege handen.

De afgelopen keer was het weer lachen geblazen. Je vraagt je af of sommige kandidaten ingehuurd zijn via een castingbureau ("Graag wat komische types svp").
Het is dapper dat mensen op tv hun ideeen durven te verkopen tegen een strenge, maar: doe het dan goed voorbereid. Nu waren er twee dikke dames die een alternatief fitnessapparaat voor stevige mensen uitgevonden hadden. Na een kwartier wist ik nog niet waar het nu eigenlijk om ging.
Een cafehouder had een brandslang voor aan de kraan (10 liter per minuut !) ontwikkeld, maar dat scheurde uiteen na een beetje stromend water. Als een goedkoop merk condooms. Hij noemde het een "freakaccident". Dat het juist nu moest gebeuren ! Louter toeval ! De jury was niet overtuigd...

Voorts twee studenten van een businessschool die, de presentatie doorspekt met allerlei Engelse zakentermen, een zgn. "magneetkoelkast" op de markt wilde brengen. Eenmaal doorgevraagd door de jury over harde cijfers qua verwachte omzet en kostprijs, vielen ze door de mand. Ondanks hun goede (?) opleiding konden ze het plan niet te goed financieel onderbouwen.
Als je een goed doorwrocht idee hebt en de jury gelooft erin, dan heb je zo een lening van een paar 100.000 Euro in je zak zitten. Tegen een bepaald percentage; dat wel natuurlijk. Nu werd er uiteindelijk maar 1 idee beloond.

Overigens: ex-Quote hoofdredacteur Jort Kelder presenteert "Dragons Den" en doet dat met flair en humor. In deze aflevering spoot hij de jury nat met een (wel werkende) brandsblusser.

No comments: