Thursday, July 10, 2008

Bin ich ein Berliner ?

"Ich bin ein Berliner" is de beroemde uitspraak van president John F.Kennedy, die hij deed tijdens zijn bezoek aan Berlijn in de jaren zestig. Eigenlijk zei hij: "Ik ben een Berlinerbol". Het had moeten zijn : "Ich bin Berliner". In elk geval was het een historische uitspraak in een tijd van de Koude Oorlog in een verdeelde stad. Bij Checkpoint Charly (waar eens de Russische en geallieerde tanks tegenover elkaar stonden) wint zijn uitspraak nog aan kracht.

Ik ben net terug van een paar dagen in Berlijn en het was indrukwekkend. Het is niet echt een mooie stad, dat niet. Het historische centrum is plat gebombardeerd, dus veel van de oude sfeer en grandeur is verloren gegaan. Aan de andere kant zijn o.a.de Rijksdag, de Brandenburger Tor en het "Reichsluftfahrtministerium" behouden gebleven. Van de "Gedachtniskirche" is een restant over (de klok staat op 5 voor 12: toeval ?). Er is een modern gedeelte aangebouwd. Ik wist niet of ik het mooi moest vinden, maar een originele constructie is het zeker.

Berlijn wordt ook wel de "grootste bouwput" van Europa genoemd en dat klopt inderdaad. Werkelijk overal staan er gebouwen in de steigers. Het ene nog imposanter dan het andere. Kleinschaligheid doen de Berlijners niet aan. Het levert, al wandelend, een wat verloren gevoel op, al die massaliteit. Vergeleken bij de Duitse hoofdstad lijkt Amsterdam haast nietig. Aan de andere kant geven veel straten een waar "dorpsgevoel". In die straten is er veel groen en weinig verkeer.

We hebben ook Kreuzberg bezocht, de gemengd Duits-Turkse wijk. Er heerst een losse sfeer van allochtonen en alternativo's. Het is alsof je in de Staatsliedenbuurt in het Amsterdam van de jaren '80 rondloopt. Hier is het nog mogelijk om een flesje bier voor 1 Euro te kopen (in tegenstelling tot het centrum van Berlijn, waar een glas minimaal 3,50 Euro kost).

Als toetje kregen we op de laatste dag nog een boete wegens zwart rijden in de U-bahn. Al de voorafgaande dagen was het goed gegaan; een controleur was nooit te bespeuren...
We kwamen er goed vanaf: eigenlijk was het bedrag 40 Euro pp (hoeveel glazen Berlijns bier zijn dat wel niet ?), maar na wat gepraat werd het 20 Euro pp. Ik kreeg een overschrijfformulier mee om de boete in Nederland over te maken. Maar of die overschrijving ooit plaats vindt ?

1 comment:

mrkdvsn said...

Hello, I also would like to comment over all the points mentioned in this blog. I agree with essence of few point but somewhere I found myself on other place. I hope, there might little opinion of others as well.opleiding mediumschap