Friday, May 30, 2008

Vermolming

Al jaren verbaas ik mij over het voortbestaan van ons vermolmde omroepsysteem. Nergens ter wereld bestaat er zo'n diversiteit aan zendgemachtigden. De vraag is of dit nodig is.
Kijk naar landen om ons heen: overal zie je "nationale omroepen" als de BBC, ZDF en Ketnet/Canvas. Nationaal en toch autonoom. Daarom heen een aantal commercielen. Het werkt prima in de praktijk: alle bevolkingsgroepen komen aan bod.

In Nederland maken zo'n tien omroepen de dienst uit. Ieder heeft zijn eigen parochie, hoofdkantoor, blad en personeel. Qua zendtijd zijn ze afhankelijk van het aantal leden; des te meer leden des te meer zendtijd.

Zo heb je A-omroepen (meer dan 3000.000 leden) en B-omroepen (150.000-300.000 leden).
De zendtijd voor alle A-omroepen is nu gelijk, of je nu 450.000 leden of 300.000 leden hebt. Hetzelfde geldt voor B-omroepen: 150.000 of 300.000 leden maakt geen verschil. Dat gaat nu mogelijk veranderen: 100.000 leden meer betekent dan ook meer zendtijd.

Een ander heeft to gevolg dat we (weer) allerlei ledenwerfacties kunnen verwachten. Veel gebedel om vooral maar lid te worden van die fantastische club. Uiteraard staan er leuke welkomsgeschenken tegenover (Het lijkt de ECI wel).
Ik zou wel eens verlost willen worden van ons achterhaalde omroepstelsel. Stop de verkwisting en versnippering, ga fuseren. De terpgedachte is achterhaald.

1 comment:

Marina Noordegraaf .... said...

Of maak je eigen films en zet ze op één van de vele varianten van Youtube!