Tuesday, May 13, 2008

Moeder Willeke

"Mijn moeder Willeke van Ammelrooy, actrice" is een docu, gemaakt door haar dochter Denise Janzee. Afgelopen vrijdag uitgezonden op tv.
Het beoogde een (indrukwekkend ?) portret te zijn over de Nederlandse filmactrice Willeke van Ammelrooy, groot in de jaren zeventig, en later, op oudere leeftijd nog schitterdend in de film "Antonia".

Het mooiste van de docu waren de oude filmfragmenten waarin Willeke te zien was. Films als "Wan Piepel" en "Myra". Tja: wie kent ze nog ? Op tv worden ze niet uitgezonden. In die jaren was ze knap, mysterieus en verleidelijk. Je had Monique van der Ven en je had Willeke van Ammelrooy. Waar Monique fris en jeugdig was, was Willeke meer het seksymbool.

Maar goed, ik dwaal af. Uiteindelijk ging het in de docu over het wel of niet kunnen tonen van gevoelens door Van Ammelrooy aan haar dochter Denise.De conclusies was dat Willeke nooit kwaad kan/kon worden (behalve in films) en nooit haar gevoelens kon/kan tonen. Niet echt shockerend dus.
Liever had ik meer willen zien over de carierre van Willeke. Ook de vraag waar Van Ammelrooy staat in de nederlandse filmgeschiedenis lijkt mij interessanter.

Nu kregen we veel beelden van Willeke pratend in de tuin met Denize (met altijd een kopje of glas in haar hand overigens) en van Willeke samen met Marco (Bakker)in een blauwe Eend, rijdend door schilderachtige Franse dorpjes, op zoek naar een stokbrood.
Ook de zelfmoord van haar eerste man, de vader van de regisseuse, kwam nog even ter sprake. Behalve over het feit dat hij het "moeilijk" had gehad kwamen we over dat onderwerp ook weinig aan de weet...

No comments: