In Hitler-Duitsland werden duizenden (vermeende) tegenstanders in "heropvoedingskampen" opgesloten. Niet alleen joden, maar ook socialisten, communisten, homo's etc. Enfin, het verhaal is bekend.
Auswitschz was meer dan een heropvoedingskamp: het was een vernietigingskamp. Gelukkig is het bewaard gebleven, zodat iedere bezoeker kan zien waartoe rassenhaat leidt. Ik ga er deze zomer ook naar toe.
Nu zijn er tegenwoordig groepen, die min of meer gedwongen, voor "heropvoeding" naar Auswitschz gestuurd worden. Zo kunnen ze met eigen ogen zien waartoe onbegrip en intolerantie toe kunnen leiden. Enkele oudere allochtonen uit Amsterdam, waaronder enkele imams, gaan binnenkort op "studiereis" naar het vernietigingskamp. Kosten: 65.000 Euro, te betalen door stadsdeel De Baarsjes .
Vorige maand reisde al een groep van 60 marechaussees af naar Polen. "Dit om te voorkomen dat medewerkers vervallen in het veralgemeniseren van bevolkingsgroepen", aldus Defensie.
Is het nu een goede of slechte zaak, deze reizen naar Auschwitz ?
Ik kan me voorstellen dat de ervaring een grote indruk op de bezoekers zal maken. De vraag is: wil je Auswitchz ervaren ? Hoe lang duurt het voordat je er over heen bent ? Bovendien: zullen vooroordelen over andere bevolkingsgroepen door het bezoek weggenomen worden ?
Gaat iemand uit eigen keus: ok. Verplicht (door bv groepsdwang) is het een slechte zaak.
2 comments:
helemaal met je eens dat een verplicht karakter een slechte keus is! mensen leren van hun voorbeelden en dit is een uitermate slecht voorbeeld
Precies. In plaats van een positieve samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen worden mensen geconfronteerd met het meeste negatieve voorbeeld ooit.
Post a Comment