"t Was maar een mof" luidt de documentaire over een 18-jarige Duitse soldaat die in WO 2 in Goirle twee kinderen het leven redde door op een explosief te werpen. Op dit moment is er in het dorp een discussie gaande of er al dan wel of niet een standbeeld voor hem moet komen. De ene helft van de bevolking is voor, de andere tegen.
In de nacht van woensdag op donderdag is Philipp von Boeselager overleden. Hij was de laatste overlevende van de groep officieren die op 20 juli 1944 een (mislukte) aanslag op Hitler pleegde. Hij overleefde omdat zijn mede-samenzweerders hem niet veraadden bij de Gestapo.
Tot voor kort bezocht hij nog scholen om te waarschuwen voor het gevaar van het nationaal-socialisme. In 1943 had hij overigens de kans om Hitler met zijn pistool te vermoorden, maar hij liet het na. Von Boeselager had zijn hele leven spijt van de gemiste kans.
Vorige week op Ketnet/Canvas na afloop van de film "Sophie Scholl" volgde er een indrukwekkende documentaire over Sophie haar broer Hans, oprichters van die "Weisse Rose".
Geinterviewd waren haar (nog levende) zus en verschillende vrienden van destijds.
Alleen voor het strooien van enkele anti-Hitler pamfletten kregen Sophie en Hans de doodstraf. De aanklacht tegen de oorlog en Hitler was scherpzinnig geschreven en stemde tot nadenken. Je zou kunnen zeggen: een intellectuele krachttoer.
Zeker 50.000 Duitse soldaten zijn in WO 2 wegens desertie veroordeeld tot de doodstraf. Deze is zo'n 10.000 maal voltrokken.
No comments:
Post a Comment