Tuesday, February 27, 2007

Alkmaar, de nieuwe voetbalstad van Nederland

Laatst fietste ik langs de plek waar het oude stadion van voetbalclub AZ stond, gelegen in het mooie park De Hout (in het centrum van Alkmaar). Na de verhuizing naar het nieuwe stadion aan de rand van de stad is de oude voetbaltempel gesloopt. Het is een gek gezicht: waar eens AZ triomfen vierde, staat er nu geen steen meer overeind; sterker nog: je staart in een groot gat.

Het was in Stadion De Hout makkelijk om de trainingen te volgen; de toegang was vrij en de sfeer gemoedelijk (ondanks de af en toe brullende Van Gaal). Af en toe belandden de ballen in de nabijgelegen sloot, waar ze dan met grote moeite uitgevist werden. ("Meer naar rechts Barry !").
Al met al was het oude complex inmiddels verworden tot een vervallen geheel: stinkende urinoirs, posters van elftallen van enige jaren geleden aan de muren, afbrokkelende tribunes n en tijdelijke bouwketen. In de pauze werd er een broodje warme worst verkocht. In elk geval: sfeer had het. De consumpties konden in het supportershome betaald worden met "Dickies" (naar voorzitter Dick Scheringa).

Het nieuwe DSB-stadion is gelegen aan de rand van Alkmaar.Uiteraard kunnen er meer bezoekers in en is het complex van alle comfort voorzien. Al met al een goede zaak wil je aan de top komen. Toch is het wel wennen, zo in het niemandsland van Alkmaar's grootse industrieterrein.
Enige maanden geleden bezocht ik een wedstrijd van AZ. Het was leuk om de nieuwe voetbaltempel te bezoeken, al was de wedstrijd niet spectaculair. Het is er behoorlijk groot, maar het zicht op het veld is goed. Jammer dat het bovenin het stadion (waar het behoorlijk waait) zo koud was (ondanks mijn Martinair-platform jas...). Overigens konden we onze respectievelijke 50 Euro en 5 Euro-biljetten nergens in wisselen voor consumptiemunten, dus bleven we droog staan.

En zo draait AZ tegenwoordig substantieel mee in de top van de eredivisie en subtop van de Europacup (binnenkort 1/8e finale UEFA-cup). Het speelt fris en aanvallend voetbal en geeft l jonge spelers een kans. Inmiddels is AZ ook hofleverancier van Oranje.
De volgende stap is het kampioenschap van Nederland, maar dat zal nog enige jaren duren.
In elk geval staat Alkmaar weer op de kaart en dat doet mij (als Alkmaarder) natuurljk veel deugd. De gloriejaren herleven !

No comments: