Tuesday, February 20, 2007

Der Sigmund

Stripheld Sigmund siert al sinds 1994 de de pagina's van de Volkskrant. De hoofdpersoon is psychiater en net zo "gek" als zijn patienten; Hij is een neuroot en zijn patienten zijn slechts licht gestoord. (Maar wie van ons is dat niet) ?
Sigmund verenigt al het slechte van de mens (man): opvliegend, seksistisch, wraakzuchtig, neurotisch en afgunstig. Dat maakt hem ook zo grappig: het is zo herkenbaar.

Tekenaar Peter de Wit laat zich veelal inspireren door artikelen in bladen als "Psychologie" en
"Cosmos". Tijdschriften met veel aandacht voor onderwerpen als relatieproblemen, stress, burn out en Feng Shui.
Sigmund zelf is een lelijk, klein mannetje (vandaar ook zijn frustraties natuurlijk). Hij is kaal en heeft een ooglapje. Zijn tientallen vergeefse pogingen om een vrouw te versieren (meestal aan de bar) lopen altijd op niets uit...

Tegenwoordig gaat Sigmund er wat meer op uit: hij wandelt aan het het strand of loopt op straat. Hij is zelfs wat milder geworden: vroeger schopte hij nog wel eens een patient de deur uit
of riep :"Val dood !". Hij heeft niet altijd meer het laatste woord en heeft een luisterend oor. Kortom: zijn patienten zijn belangrijker geworden (Maar gelukkig valt er nog genoeg te lachen).

Ik vraag me wel eens af hoeveel er van tekenaar De Wit in Sigmund zit. Ongetwijfeld kun je goed je eigen frustraties kwijt in zo'n strip en kun je je daarin lekker uitleven.
Lijkt me best moeilijk trouwens: elke dag een grap verzinnen, zes dagen per week.
Sinds enige tijd tekent De Wit ook de "burkha-vrouwen" in de Volkskrant: geheel in het zwart gekleed en met immer een Dirk van den Broek-tasje in de hand becommentarieren zij de wereld.

Een striptekenaar werkt vaak met karikaturen. Zo ook Peter de Wit in Sigmund: als een vrouw een kanjer is gaat het over seks en als ze wilde, alternatieve haren heeft gaat het over aura's of andere new age onderwerpen. Een man met een strakke bril en strak pak is een manager. iemand met een slordige baard is een zwerver etc.

Sigmund (mein Freund): Want Een Mens Wil Ook Wel Eens Lachen Als Hij De Volkskrant Leest
(Tussen de bomaanslagen in Irak en de Christenunie in een kabinet in).www.sigmund.nl

1 comment:

lidia said...

Ken je Mannetje en Mannetje van Peter de Wit en Hanco Kolk? Een soort fotostrip waarin ze zelf ook meespelen, erg leuk! Het lukt me niet om hier een link mee te sturen verdorie, ik wijd er nog wel eens een stukje aan op wilikditwel.