Friday, February 23, 2007

Een is leuk, twee is al beter en drie is bijna perfect

Om de twee jaar verschijnt Oor's Popencyclopedie, inmiddels een begrip in Nederland. Alle gegevens zijn dan weer geactualiseerd, evenals de foto's. Nieuwe relevante artiesten zijn toegevoegd, sommige hebben geen eigen "entry" meer: die worden niet meer belangrijk genoeg gevonden. Alle edities vanaf 1977 heb ik in mijn bezit en daar ben ik best wel trots op. Bij elkaar heb je een schat aan gegevens over popmuziek in huis (meer dan er op de Oor CD-ROM staat).

Toch: alleen de Oor Popencyclopdie volstaat niet. Dit komt omdat het alle stromingen in de popmuziek bevat: van wereldmuziek, via dance en Nederpop tot hip hop. Daardoor wordt het aantal muzikanten/bands nogal omvangrijk, wat weer ten koste gaat van de "diepte" qua info over een bepaalde artiest.
Niet meer relevant geachte artiesten komen er zodoende bekaaid van af. Als je kijkt naar een groep als Siouxsie & The Banshees, die in de jaren '80 toch behoorlijk groot was, dan moeten zij het doen met slechts een schamele vermelding. Spacemen 3 wordt al helemaal niet genoemd (schande !), maar de afsplitsing Spiritualised weer wel. Sowieso wordt door Oor weinig ingegegaan op oude independent muziek, evenals op New Wave.

Gelukkig heb ik daarom nog de Rough Guide to Rock Music achter de hand. Bijna alle min of "goede" rockbands staan er in. Iets weten over het obscure Loop ? Ga na de "L" en je vindt het,
evenals Live en The Lurkers. Wat was de bezetting van de dromerige gitaarband Felt ? Wanneer bracht Therapy haar cd uit ? Het staat er allemaal in, evenals info over bv The Kinks of The Beatles (nieuwe sensatie uit Liverpool).
Ik wacht met smart op de update van deze fantastische encyclopedie; de laatste uitgave dateert alweer van 2003. Sinds die tijd zijn er veel nieuwe groepen bijgekomen, de meeste met een ijzersterk debuut. Denk aan The Dears, The Veils, The Editors en Franz Ferdinand.

Mijn derde encyclopedie is al oud (The Encyclopdia of rock; 1976) en betaat uit drie delen: 1 The age of rock'n roll 2 From Liverpool to San Francisco en 3 Sounds of the Seventies.
Ook hier weer een schat aan gegevens over lang vergeten namen. Ooit wel eens gehoord van The Cadets, Eddie Hodges en Johnny Cymbal ? Ze staan er allen in (en met een eigen stukje). Sixties-bands Kaleidoscope The Exciters en The New Order worden eveneens uitgebreid beschreven. Kom daar eens om in de Oor !

Daarom: de bestudering van slechts 1 popencyclopdie is te beperkt; maar met zijn drieeen vullen ze elkaar mooi aan.Overigens is de Rough Guide ook niet perfect: waar zijn The Mighty Lemon Drops ?
Nou kun je zeggen: alles is toch op internet te vinden, waarom heb je nog een popencyclopdie nodig ? Ten eerste heb ik daar mijn twijfels over (of er alles te vinden is) en ten tweede is het heerlijk om in een dik boekwerk te bladeren. Bovendien kom je "onderweg" ook nog leuke namen tegen.

Hail hail rock'n roll !

No comments: