Wednesday, May 1, 2013

Olifanten

Hou je de olifant uit je leven of leef je met de olifant ? Dat is de vraag die documentairemaakster Janina Pigaht in haar documentaire "Dagboek van een olifant" stelt. (vanavvond NL 2).

Zij ontdekte na het overlijden van haar opa dat hij bij de Waffen SS had gediend. Hij had er nooit over gepraat en leefde dus "met de olifant.".
Net als Horst Tappert, alias Derrick. Hij diende in de 3.SS Totenkopf Waffen SS.Hij had altijd beweerd dat ie bij de Wehrmacht diende.

Nu stopt Max met uitzendingen van Derrick en wijzigt een gelijknamig cafe in Utrecht zijn naam.
Ik vind het allemaal wat ver gezocht. Niet alle Waffen SS-ers hebben oorlogsmisdaden gepleegd, de meesten waren uieindelijk "gewoon" soldaat. naast en met de Werhrmacht. Zij groeiden, des te langer de oorlog duurde, steeds meer naar elkaar toe. De Waffen SS nam zelfs haar leider Himmler steeds minder serieus. Dat wil overigens niet zeggen dat het een gezelligheidsclub was..

Het vreemde is: had Tappert werkelijk bij de Wehrmacht gediend dan was er niets aan de hand geweest. Maar ook de Wehrmacht heeft oorlogsmisdaden gepleegd.
Ik vind: het dient eerst bewezen te zijn dat een soldaat daadwerkelijk oorlogsmisdaden heeft begaan voordat hij, na zijn dood, verguisd wordt.

   

2 comments:

HSD said...

Ja allemaal belachelijk !
Die enge Jan Slagter van Max tv ( vreselijke omroep by the way) is een hypocriet.
Derrick komm zuruck bitte.

Anonymous said...

Heil Derrick! Een plichtsgetrouwe dienaar des volks.
We zijn allemaal een beetje Derrick..