Wednesday, May 29, 2013

Gitaarjongens

De contrasten waren groot: Eelco Gelling in een armoedig kamertje, aan lager wal geraakt door drugs en George Kooymans in zijn ruimte vol gitaren in zijn landhuis in Belgie.

Ik vond het een mooie documentaire, deze "Gitaarjongens", waarin Henny Vrienten een aantal gerenommeerde gitaristen uit Nederland bij elkaar verzamelt om een optreden met zijn allen te verzorgen.

Liefhebbers van mooie gitaren zuijn  het allemaal natuurlijk, deze gitaarjongens. Ebbeling kreeg van een vriendin te horen dat hij op vakantie zijn gitaar niet mocht meenemen. Dat kon ze wel vergeten natuurlijk. En regelmatig wat pielen in de muziekwinkel uiteraard. daar houden ze ook erg van. Het zelf verzamelen van zeldzame gitaren is het hoogste goed.

Gelukkig ook een Jean-Paul Meyer en Daniel Lohues onder de deelnemers, zo werd de wat jongere generatie ook bij het project van Vrienten betrokken. Vrienten, die af en toe bij de gitaristen thuis wat mee pielde op zijn bas. Eigenlijk was hij de vreemde eend in de bij, want "slechts" bassist tussen de glamourboys.

Enfin, een leuk project was het wel. Al heb ik het concert zelf niet meer gekeken: ongetwijfeld veel lange solo's die de zaal in werden gesmeten: dat is me te rocksistisch. "Classical rock" is nu eenmaal niet mijn ding. Het mooiste was al geweest: de interviews bij de gitaristen thuis.

No comments: