Tuesday, May 7, 2013

Mijn eerste...

Mijn eerste officiele dodenherdenking was dit jaar in Haarlem. Mooi om een keer mee te maken, vooral in Haarlem met haar verleden van o.a.Hannie Schaft en Corrie ten Boom. De burgemeester was er ook, met vervangende ambtsketting (de originele was gestolen).

En ja: wat kan de man nog toevoegen in zijn toespraak ? Alles over de oorlog is al 1000 maal verteld, maar het blijft goed het te herhalen. Zoals Pier Tania eens zei: "Dit nooit meer".
Blijft ook belangrijk om alle Nederlandse genesneuvelden te herdenken, niet alleen van WO 2. Zodoende zal het draagvlak voor de herdenkingen ook sterk blijven als de generaties van WO uitgestorvern zijn.

En moeten de Duitse soldaten ook herdacht worden ? Zijn waren in zekere zin ook slachtoffers. En de collaboarateurs  ? Die ook ? Dat gaat misschien weer wat ver. Zijn maakten een bewuste keuze om met de bezetter samen te werken. Welke Duitse soldaten herdenken, en welke niet ?
De militairen van de Kriegsmarine die nog im mei '45 op de feestende massa op de Dam schoten ?

Blijven moeilijke vragen die elk jaar tegenwoordig op 5 mei voor contoverses zorgen. Maar het is goed om te overdenken. De deelnemers in een oorlog kunnen nooit in zwart-wit geschilderd worden. Grijstinten overheersen. Zie ook de Amerikanen in Irak en Afghanistan.

    

No comments: