Friday, November 2, 2012

Bond cars

Van alle auto's waarin James Bond achtervolgd werd was de gele Eend in "The man with the golden gun"  wel de meest vreemde. Zo totaal anti-glamorous dat het weer leuk was.

In de nieuwe Bond-film "Skyfall" maakt de aloude Aston Martin DB (waarin Sean Connery ook in figureerde) zijn rentree. Het is een van de mooiste speeltjes van James. Door Q ooit uitgerust met machinegeweren en uitschuifbare messen in de wieldoppen om belagers lekke banden te bezorgen.

Onlangs in "Topgear" een special over de auto's van 007. Wat te denken van de Toyota 2000 (met notenhouten dashboard van pianofabrikant Yamaha), of de Lotus Elise, die ook als onderzeeer fungeerde ? Frappant dat Bond uit de hermetsch afgesloten auto toch een vis uit de auto moest gooien toen ie weer aan land kwam...

Klassiek is ook de blooper waarin 007 achtervolgd werd en hij de auto met twee linkerwielen op de kant gooide (anders paste die niet in het steegje) en aan het eind van de steeg er op de twee rechterwielen weer uitkwam. Net zo ongeloofwaardig was de achtervolgingsscene waarin de (klassieke) Aston Martin DB een Ferrari 355 (een van de meest wendbare auto's van de Scuderia) wist af te schudden.

Dieptepunt was dat James Bond in modale BMW's zijn trucs moest laten zien. "A sales manager's car", aldus "Topgear". En zo is het ook. De meest onopvallende Bondauto ooit was overigens wel de onzichtbare; maar daar viel verder niet veel van te genieten. Teveel SF, vonden sommige fans.

Persoonlijk zou ik 007 nog wel eens willen zien toeren in de McLaren SLR of een Bugatti. In elk geval begint "Skyfall" met een achtervolgingsscene over de daken van Istanbul. Met motoren. Ook niet verkeerd.

1 comment:

WJ said...

Een kleine correctie, de onderzee Lotus betrof een Esprit en geen Elise.
Hij is onlangs teruggevonden in Florida waar hij,bruin gespoten, gebruikt werd als plantenbak en is inmiddels in zijn oude luister hersteld en alle gadgets van Bond zijn weer gemonteerd. Hij staat nu te koop.