Erg goed, die nieuwe James Bond. De eerst die ik sinds jaren weer eens in de bioscoop zie.
Het leuke is dat 007 aanvankelijk van zijn voetstuk gevallen is: hij faalt voor de schiettest, lijkt niet meer gemotiveerd en drinkt daardoor teveel in zijn eentje of in louche bars in Shanghai.
Maar zoals verwacht komt ie keihard terug en is Bond al zijn vijanden te slim af. Een van de vileine slechterikken wordt gespeeld door de Spaanse acteur Javier Bardem (No country for old men). Een heerlijke en tegelijkertijdang angstaanjagende griezel.
Special effects zijn als vanouds: gevechten op een rijdende trein, neerstorstende metrostellen, achtervolgingen en exploderende huizen. De relatie M-Bond blijft moeizaam, maar uiteindelijk kunnen zowel M als MI 6 niet zonder elkaar.
De gadgets die Q uitreikt blijven beperkt tot een pistool met persoonlijke beveiliging (en dat komt nog goed van pas). "De tijd van schietende pennen is voorbij", antwoordt de nieuwe jonge nerd die Q nu is, op de teleurgestelde, is dit alles ?, blik van 007.
Een ouder gadget komt overigens nog wel terug in "Skyfall", op een moment waarop je het niet verwacht.
Maar op de vraag hoe James zijn whiskey drinkt: "Shaken not stirred", komt geen antwoord meer, want er wordt in deze film geen whiskey meer geschonken. 007 is namelijk overgegaan op Heineken. Dat is dan de enige tegenvaller in deze prima Bond-aflevering.
2 comments:
Ja van Heineken ga je zowizo shaken.
jij bent geen martini-drinker, dat zie je zo
hier gaat het over een 'vodka-martini', die je als cocktail, geroerd of uit een shaker kunt drinken, al dan niet met een olijf erin
Ken je klassiekers
In Europa kennen we ‘Martini’ vooral als merknaam van de vermoutsoort van de Italiaanse Martini & Rossi. Vooral de zoete variant daarvan wordt veel als aperitief gedronken. Met ‘een martini’ verwijs je naar een wereldberoemde cocktail, waar vermout een bestanddeel van is. Deze is helemaal niet zoet en heeft een veel hoger alcoholgehalte.
Bond drinkt zijn martini zoals veel Amerikanen hem drinken: met heel veel delen wodka en weinig delen vermout (6:1). Een originele klassieke martini wordt echter gemaakt met gin en is minder sterk.
Waar de martini precies vandaan komt, is onzeker. Vaak wordt gezegd dat de martini is afgeleid van de zoetere ‘martinez’, uitgevonden door de Amerikaan Jerry Thomas, schrijver van het eerste mix- en drankjesboek.
er is rode en witte Martini, zo is er ook rode en witte port
fijn om te weten?
Post a Comment