Friday, May 29, 2009

EP 09

Donderdag zit ik weer op het stembureau, deze keer i.v.m.de Europese verkiezingen. Het zijn altijd lange dagen, maar wel gezellig en nuttig. En het verdient ook nog goed. Dit maal zit ik in het gemeentehuis in Heiloo, eigenlijk wel de beste plek van de gemeente, lijkt mij zo. Want: centraal gelegen en alles bij de hand (alle ambtenaren).

Twijfel overigens of ik zelf zal gaan stemmen. Is dat een gek idee van een lid van het stembureau ? Eerst maar enige kieswijzers raadplegen. Als je leest dat D66 samenwerkt met de VVD en het CDA met de partij van Berlusconi (= inclusief Lega Nord) dan word je niet vrolijk. Klokkenluiders dan maar ?

Gisteren was de voorlichtingsbijeenkomt voor leden van de stembureaus in Heiloo. Leuk dat er bij Burgerzaken nu twee vrouwen aan de leiding zijn. Getooid in vlot pak en met een groen sjaaltje om de hals leken ze wel op de stewardessen van Transavia.
Maar de presentatie was uitstekend, inclusief Powerpoint. Ze oogden een stuk frisser dan het voormalig hoofd Burgerzaken, de heer M.

Wel wat haken en ogen bij de te vplgen stemprocedures. Zo is iedereen nu verplicht zich te identificeren en is er geen lijst meer met kiezers uit het district waartoe het stembureau behoort. Namen zijn dus niet meer te checken. Er bestaat nu wel een zwarte lijst met mensen die absoluut niet mogen stemmen (wegens overlijden bijvoorbeeld...).

Het zal mij benieuwen of elke kiezer zijn ID meeneemt, ben zomaar bang van niet. Wat een kapitaalvernietiging overigens: alle stemmachines liggen nu op de schroothoop wegens fraudegevoeligheid. Net alsof het met de hand tellen van stembiljetten niet ook fraudegevoelig is (nog afgezien van telfouten).

3 comments:

HSD said...

EP 09
zero points
parce que pas de personnes gangner.

joop said...

En wat betekent het ?

Jan said...

Allemaal integere mensen die zitting hebben bij het stembureau.
Toch???
Maar die enge kiezers en niet-kiezers van buiten die handig zijn met electronica en bits en bytes. Pas op voor die creaturen!
En dan: ik stem toch liever met het potlood.
En wanneer schrijf je nou nog ouderwetsch. Heerlijk, dat nostalgische gevoel.

Jeetje