Friday, May 4, 2007

Gelukkig dat u allemaal kijkt vanavond

Mounties

Er was eens een tijd dat we in Nederland slechts slechts twee tv-zenders hadden: Nederland 1 en Nederland 2 (en dan ook nog in zwart-wit). Veel concurrentie was er dus niet. Mede daardoor konden bijvoorbeeld programma's als de "Mounties" en "Een van de Acht" (licht uit, spot aan) populair worden. Als je het nu terugziet is het van een aandoenlijke eenvoud. In die tijd waren de mensen nog blij als ze een brood-rooster of een koffiezetapparaat wonnen ...

Talk talk

Het fenomeen "talkshow" is nu reeds lang ingeburgerd. Zijn het niet Pauw en Witteman die acte de presence geven dan is het wel Ivo Niehe. En wat te denken van Ophrah en David Letterman ?
In de jaren zestig echter was Willem Duys de eerste die op de Nederlandse tv een praatprogramma presenteerde; hij deed dat van 1963 t/m 1979 (met pauze). Blijkens de documentaire kon er toen nog veel. Zo werden in een uitzending krokodillen in de studio losgelaten, een golf van angst bij het publiek en Duys veroorzakend. Trauma's ? Dierenleed ? Niemand die zich daar in 1968 druk om maakte, of er zelfs maar van gehoord had.

Vis in kom

Onlangs vertoonde omroep Max een weinig kritische documentaire over het fenomeen Duys. Hij was ongekend populair: gemiddeld keken er 9 miljoen mensen naar zijn show
"Voor de vuist weg", met als symbool de goudviskom op tafel.
De naam was goed gekozen: aan voorbereidingen deed Duys niet en repeteren vond hij helemaal onzin. De gasten kwamen uit alle lagen van de samenleving: van de moeder van een verkracht meisje tot een man die verkleed als Hitler aan tafel zat.

Houtgravures

Buiten dat runde Duys nog een platenlabel, versloeg hij tennistoernooien vanaf het Melkhuisje in Hilversum en bewerkte hij hout. Zo had hij eens een prachtige houtgravure gemaakt met de tekst "Denks links, maar leef rechts". Aan de linkerkant stond het Rode Boekje van Mao afgebeeld en rechts een glas wijn. Hij had het cadeau gegeven aan een vriend, die daarvoor echter wel een rekening van zo'n 2000 gulden kreeg....

Zondagochtendblues

Duys'radioprogramma "Muziekmozaiek" werd altijd zondagochtend uitgezonden en was een mix van allerlei muziek, maar vooral geen pop. Zijn zalvende en rustgevende toon werkte mij altijd op de zenuwen maar gaf wel goed het zondagochtendgevoel weer.
Toen Rolling Stones bassist Bill Wyman een keer het huis van Duys in Frankrijk bezocht en diens platencollectie doorkeek kon hij zegge en schrijven 1 (nog gesealde) plaat van The Stones ontdekken.

Duys is nu in de tachtig en nog scherp van geest, al gaat het praten wat moeizamer. Al met al petje af voor Willem 'O Duys, een veelzijdig man. Dan heb ik het nog niet eens over zijn grote feitenkennis betreffende boeken, tennis en muziek.
Hij heeft uiteindelijk de weg gebaand voor Sonja Barend en andere "talkshowhosts".



|

1 comment:

lidia said...

Vreselijk, die Willem Duys. De zondag was al erg (èn je moest ook nog naar de kerk, saai!) en dan ook nog eens dat geslijm van die Willem Duys, over zijn goede vriend: Jean Toots Tielemans... Mijn vader vond hem trouwens geweldig!