Interactie
Web 2.0 staat voor "internet voor en door iedereen".
Aanvankelijk was internet meer een kwestie van aanbieders en gebruikers. Tegenwoordig maakt iedereen er op zijn eigen wijze gebruik van. Zo zijn er vele weblogs ontstaan (waarvan akte) en is een site als Myspace.com zelfs een springplank geworden voor nieuwe rockbands (zoals de Artic Monkeys en nu The Teenagers uit Zweden). Kortom: er is voor iedereen ruimte om zijn ding te doen.
Digitaal narcisme
De Engelsman Andrew Keen is het maar een doorn in het oog. Naar zijn idee treedt er een grote vervlakking op en hij beschouwt het web 2.0 als "digitaal narcisme". Hij is de mening toegedaan dat alleen "deskundigen" gebruik mogen maken van het vrije internet voor elck. Schrijvers bijvoorbeeld.
Zijn betoog is tegenstrijdig: Keen klaagt over de vele weblogs maar heeft er zelf ook een. Maar dat mag, want hij is een "deskundige".
In juni verschijnt zijn boek "The cult of amateur: how today's internet is killing our culture".
Het kaf en het koren
Natuurlijk zit er veel kaf onder het koren: al die tienduizenden weblogs: voegen ze iets toe ? Er zit veel gewauwel tussen, uiteraard. De kunst is natuurlijk de interessante blogs te vinden, van mensen die wat te melden hebben. Of van mensen die je persoonlijk kent.Voor de rest zit toch inderdaad niemand te wachten op blogs van onbekenden ? Daar heeft Keen een punt.
Toevoeging ?
Ik vraag me ook wel eens af: wat voegt mijn blog toe aan het geheel ?
Het is (hopelijk) voornamelijk leuk om te lezen is voor vrienden en collega's en dat vind ik van de blogs die ik lees eigenlijk ook.
Het mooie is dat bloggers geen uitgevers meer nodig hebben om hun schrijfsels te publiceren en dat geeft een grote vrijheid.
Derhalve: leve web 2.0 !
andrewkeen.typepad.com
1 comment:
misschien heeft Keen nog nooit van de long tail gehoord?
Met web 2.0 is het in principe mogelijk iedereen te bedienen. Het gaat om gepersonaliseerde informatie. Wil je het niet lezen, lees je het niet!
Ben wel benieuwd naar het boek, trouwens.
Post a Comment