Friday, April 20, 2007

Wat onhoudt u ?

Hoe goed let jij op als je met een ander praat ? Let je op de kleur van de blouse van je gesprekspartner of op de sieraden die hij/zij draagt ? Vallen details, zoals een sjaaltje of een horloge je uberhaupt op ? Waarschijnlijk niet.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers Simons en Levin zijn wij niet zo scherp.
Tijdens een onderzoek lieten ze proefpersonen kijken naar gefilmde scenes waarin elke keer, tegelijk met het camerastandpunt, details veranderden. Zo was van een van de acteurs de gouden ketting veranderd in een grote sjaal. Niemand die het verschil opmerkte. Zelfs als de proefpersonen verteld werd waar ze op moesten letten, zagen ze gemiddeld maar 2 van de 10 veranderingen.

Zo blijkt maar weer hoe onbetrouwbaar getuigenverklaringen (kunnen) zijn. Wie let er echt op de details of vallen op het moment supreme (al is het maar onbewust) belangrijke kenmerken op ?
In het "normale" leven zijn die ook niet zo belangrijk en glijden ze aan je voorbij.
Zo zag een vriendin van mij niet dat haar vriend zijn snor afgeschoren had...(En hij was er niet blij dat dat niet opviel !).
Als iemand je de weg op straat vraagt vallen veel details van die persoon je waarschijnlijk ook niet op. Bril of snor aanwezig ? Kleur broek of haar ?

In films zitten vaak detailbloopers: in dezelfde scene staat de klok opeens op 4 ipv 5 uur of een acteur heeft een groen ipv een wit shirt aan.
Zo zie je (of zie je het niet): best moeilijk om echt scherp te zijn.

2 comments:

lidia said...

Ik zag eens op de t.v. een testfilmpje met basketballende teams. De vraag was: hoe vaak wordt de bal overgespeeld? De strikvraag echter (die achteraf werd gesteld) was: heb je de man in het gorillapak gezien die door de teams heen liep? En verdomd, ergens heel ver weg in mijn brein had ik hem vaag geregistreerd, maar verder niet bewust opgemerkt! Toen het filmpje herhaald werd zag je duidelijk een gorilla door het veld rennen!

joop said...

Zo stond er ook een keer een supporter in het shirt van Manchester United op de foto bij de rest van het elftal, vlak voor
het begin van de wedstrijd.
Niemand die het opgevallen was.