Thursday, March 8, 2007

De langste dag

De laatste jaren zit ik regelmatig als stembureaulid op verschillende verkiezingsbureaus.
Het zijn altijd lange dagen: je begint om 7 uur 's ochtends en als het mee zit ben je om half tien 's avonds klaar. Wat dat bereft is een dubbele dienst in de bibliotheek peanuts...
Meestal is het gezellig met de stemmers; de meesten zijn wel in voor een praatje. Bekende vraag is vaak: "hoe is de opkomst ?" Met verkiezingen voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad is die meestal hoog. Bij Europese en Provinciale verkiezingen, zoals bekend, laag.

Gisteren zat ik voor het eerst in Schagen, stad van Westfriese folklore en landnbouw. Het stembureau was gevestigd in de kantine van een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ): Geesterkogge.
Daarom was het wel een gezellige boel. We zaten in de kantine en daar was het meestal druk: ook de clienten hadden daar hun afspraak met hun begeleiders (om opgehaald te worden). Je zou kunnen zeggen dat dat qua privacy niet erg geslaagd is. In elk geval was de catering goed verzorgd: verse soep met balletjes (in tegenstelling tot onze zakjes Cup a Soup zonder) en veel koffie.Onvoorstelbaar overigens hoeveel koffie je weg werkt op zo'n dag. Verder: saucijzenbroodjes, slaatjes en bolletjes met kaas/ham en melk (die in de loop van de dag steeds lauwer wordt). Uiteraard ook het nodige fris.

De eerste paar uren lag de opkomst rond de 10 procent, nogal bedroevend dus ! Uiteindelijk kwamen we op 41 % uit. Vooral 's avonds werd het druk, vanaf de avondspits zeg maar.
Je ziet dat verkiezingen voor de provincie niet leven. Het is te onduidelijk wat zij precies voor de burger doet. Toch zijn er genoeg zaken die van belang zijn: het openbaar vervoer, Schiphol, het water/dijkbeheer zijn een paar van de issues.
Ik denk meer dat het een feit is van niet goed communiceren met de burger. Bovendien is de afstand te groot (ook letterlijk). Wat hebben bijvoorbeeld Haarlem en Amsterdam gemeen met de kop van Noord-Holland ? Of Texel en Het Gooi ?

Het lijkt mij een goed idee om de provincie Noord-Holland in deelprovincies te op te delen. Zo worden, zou je zeggen, de lijnen van de bestuurders naar de bevolking kleiner. Misschien kun je hen zo wat beter leren kennen.
Voorts lijkt het me nuttig om op tv geen debatten te voeren tussen de lijsttrekkers van de Tweede Kamer, maar de provinciale bestuurders aan het woord te laten.
En is het nu een voordeel of een nadeel dat je bij Provinciale verkiezingen (indirect) ook de Eerste kamer kiest ?

No comments: