Friday, July 6, 2012

Lightning always strikes twice

Zoals het in 1975 al ging bij de opvolging van de Starfighter, zo gaat nu bij de opvolging van de F 16. Eindeloos gesteggel destijds welke type de opvolger zou worden: de F 1 Mirage, de Saab Viggen of F 16. Bij voobaat stond al vast dat het de F16 zou worden, maar voor de schijn werd er een competitie in het leven geroepen. Ook nu is er een Saab in de race voor de opvolging voor de huidiger jager van de KLU
en iedereen weet dat het de F 35 Lightning (JSF) zal worden.

En ja, de kosten lopen steeds meer op en er zijn wat ontwikkelingsproblemen (maar die zijn er altijd). Een ander issue is het aantal F 35's dat Nederland wil aanschaffen. Aanvankelijk was de bedoeling 85 stuks,   teruggebracht tot slechts 57. Dat is nog minder dan het huidige aantal van 68 F 16 's. Minimaal dus. Vooral ook als je bedenkt dat je er in de praktijk 2 per jaar moet afschrijven wegens ongevallen.

Tsja, dan de jaren 70. Toen bezat de luchtmacht meer dan 200 jagers en nog wat andere kisten zoals helikopters en transportvliegtuigen.
Maar ok, de Koude Oorlog is voorbij en de taken zijn derhalve ook gewijzigd. Het gaat nu om andere operaties. Daarom zijn er ook vele helikopters aangeschaft in de afgelopen jaren, waaronder de Apache en de ex Martinair DC 10.

Anyway: hak die knoop door en koop de F 35. Een zichtzelf respecterend land dient over een moderne luchtmacht te beschikken. Tanks hebben we binnenkort ook al niet meer. Maar goed, ik ben bevooroordeeld want ik hou van snelle jagers. Niets mooiers als je op het strand ligt en er komen met donderend geluid twee F 16's over.

2 comments:

WJ said...

Het mooiste moment was toch wel het overvliegen van een groep straaljagers boven het Valle Biasca in Ticino in het jaar 2000

joop said...

Een stuntteam ?