Tuesday, July 31, 2012

Arnhem

Was vorige week vrijdag nog even in Arnhem, de stad die me altijd meteen doet denken aan WO 2. Maar afgezien daarvan is het ook een mooie stad. Met leuke pleinen, gebouwen en trolleybussen.

Ik was nu voor het eerst bij de kade aan de Rijn, waar ook de brug ligt waar destijds zo hard om gevochten is. Hij werd toen vernield, maar is later weer geheel opgebouwd. Daar vlakbij is ook een informatiecentrum over de Slag om Arnhem gevestigd. Toen we binnemstapten werden we a la minuut overstelpt door de beheerder. Goed bedoeld, maar nogal opdringerig.

Enfin, het was er klein en tamelijk fijn. Met ook een aantal portretten van soldaten die destijds om de brug vochten. Gelukkig werd ook over de Duitsers genuanceerd geschreven; het waren ook maar mensen. Zelfs de soldaten van de Waffen SS, zo bleek. Beschreven werd de menselijke ellende en smerigheid aan beide kanten. De tegenstanders behandelden zelfs elkaars gewonden, zo bleek.

Het echte museum over de Slag om Arnhem bevindt zich verderop in de stad. Mijn vriendin is er al een keer geweest en we gaan er nog een keer samen naartoe.Ook daar een overenthousiaste gids, die je uit beleefdheid maar zijn hele verhaal laat doen.
Buiten staat er een geallieerde Sherman tank opgesteld, het werkpaard bij uitstek. Jammer alleen dat ie zo snel ontvlambaar was. Bijnaam: de "Ronson" (naar de aansteker).

2 comments:

Anonymous said...

Nog een tip voor een bezienswaardigheid:
http://www.jmberlin.de

Wel er op voorbereid zijn dat er veel veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Maar dat is nog eens iets anders dan een gids die eindelijk zijn ei kwijt kan. :-)

joop said...

Als ik weer eens in Berlijn ben zal ik zeker kijken. Bedankt voor de tip.