Tuesday, July 24, 2012

De Belg en de irritante betweter

Te gast in de eerste aflevering van Zomergasten 2012 was Henny Vrienten. Er is ook een nieuwe presentator: Jan Leyers, journalist en muzikant uit Belgie.

Het klikte niet echt tussen Vrienten en Leyers, beiden toch muzikant. Dat kwam ook doordat Vrienten weinig gevoel voor humor heeft. Op bijna alles antwoordde Henny bloedserieus, ook op de opmerkingen die duidelijk bedoeld waren om het ijs te breken.

En de fragmenten ? Die waren aardig, maar al bekend. En het commentaar van Vrienten zat vol clichee's. Over Rembrandt, over Chet Baker. Allemaal al eerder gehoord en gezien, tweede hands.

Het filmpje over een "armoedig Amsterdam" anno 1981 kwam ook niet uit de verf: het zag er namelijk helemaal niet armoedig uit in die tijd, zo bleek.
Van Mick Jagger en Keith Richards had onze Henny ook geen hoge pet op.  Wel natuurlijk van Doe Maar, de polderreaggae-muzikanten: "Wij zijn erg goed ! "

Leyers had van mij wel wat meer mogen doorvragen.. Al te gauw knikte hij maar weer ja tegen Vrienten, de confrontatie vermijdend. Zou dat komen omdat ie bescheiden Belg is, of moet ie nog in zijn rol groeien ? Of is Jan gewoon zo ? Anyway, het klikte ook niet zo tussen die twee, dus kan je misschien beter niet te veel doorvragen.

Maar was er nog iets de moeite waard in die uitzending ? Goed, de opmerkingen van Henny als fimcomponist waren nog wel interessant. Maar dat was het dan ook.

4 comments:

HSD said...

De stilte in de kloosterorde was het hoogtepunt.
Daar is alles meegezegd.

joop said...

Ja, en ook daarover weinig originele ideeen gehoord.

WJ said...

Helaas was de laatste aflevering met één of andere cabaretier al niet veel beter. Erg saai en voor het eerst dat ik een cabaretier zag zonder humor. Stoorde me ook erg aan al dat ge-eet tijdens het gesprek.
Leijen vind ik nogal mat en aardig.

joop said...

Vond deze aflevering een stuk interessanter en heb me goed vermaakt met een aantal originele fragmenten (maar weel veel stand up comedians).

Het eten was zeker irritant; nog nooit eerder gezien in Zomergasten.