Tuesday, July 17, 2012

Stanley, how did you do it ?

Een prachtige expositie op dit moment in Eye, aan de overkant van het IJ. Het vooormalige Filmmuseum heeft een expositie ingericht over het werk van regisseur Stanley Kubrick (1928-1999).Veel hypnotiserende fragmenten uit zijn films, op groot scherm geprojecteerd. Voorzien van commentaar op bordjes aan de wand, requisiten en brieven.

Iemand beschreef het werk van Kubrick als volgt: hetzelfde onderliggende verhaal in steeds andere gedaanten en genres.Er is een masker van beschaving, voor mens en maatschappij, waaronder dierlijke driften en oorlogszucht schuilgaan. Zwakke mensen worden vernietigd (ontmaskerd) door systemen die ze zelf hebben gebouwd.

De onthutsende gang naar de executieplaats in "Paths of glory", het "ballet" tijdens de overvallen in "A clockwork Orange", de maniakale Peter Sellers in "Dr.Strangelove" en de fameuze "'Kubrick stare"in "The shining" en "Full metal jacket", alle te bewonderen in Eye.

Er wordt gezegd dat je de films van Kubrick pas na 3 maal kijken begrijpt/waardeert. En daar zit wat in."2001 A Space Odyssey" vond ik in de bioscoop niet veel aan, maar de beelden die ik in Eye zag waren fascinerend. Het plot doet er vaak niet zo toe bij deze regisseur, het gaat meer om de beelden en het menselijk verval.

Gaat dat zien !

1 comment:

Anonymous said...

Interessant, Joop.